Lindengracht, hoek Brouwersgracht: DE VORM VAN HET AMSTEL BIER

150 jaar geleden werd Amstel Bier opgericht. Was al snel, samen met Vollenhoven en Heineken, één van de drie grootste bierbrouwers van Amsterdam. Op café's stond door de jaren heen in allerlei vormen en maten wat er getapt werd. Leuk voorbeeld daarvan is café Thijssen, in de Jordaan op de hoek van de Lindengracht met de Brouwersgracht.
In de jaren dertig staat de mededeling EEN FIJN GLAS BIER DRINKT MEN HIER op de gevel geschilderd, met rechtsboven de wijzende hand naar de ingang. De familie Wesker runt het café en het biljard, in de jaren vijftig is dat allemaal van Corry van de Moor. Die naam staat strak geschilderd op het raam, AMSTEL BIEREN (inclusief VERGUNNING) staat groots schreeuwend in een brede schreefloze letter op de muur. Midden jaren zestig heet het café "Mambo" en kalkt eigenaar De Waal de muur zwart. Maar daar waar ooit die wijzende hand stond, is dan het eerste echte merk logo van AMSTEL BIER geschilderd.
Het huidige café Thijssen heeft dat merk ingeruild voor andere bieren en jammergenoeg ook het biljard voor verse stelletjes…


-----

historisch beeld: beeldbank.amsterdam.nl (J.M. Arsath Ro'is, Nico Swaager)
huidig beeld: Edd
wijk: Jordaan, Centrum

Reacties