Govert Flinckstraat 242: PAPIER VOOR DE HANDEL

Langzaam maar zeker verdwijnt de hoekige typografie op de etalage van PAPIERHANDEL HEEREMANS aan de Govert Flinckstraat 242. De folie letters zijn van dezelfde maker als op de ramen van Stadhouderskade 127 en Westerstraat 155. Die laatste zijn al heel lang geleden verdwenen, die van biljard fabriek Wilhelmina zijn in 2017 terug aangebracht door de Amsterdam Sign Painters. De originele maker van dat al is Sjaak de Rooij. Niet direct een typograaf met smaak, want zijn letters zijn hoekig en de spatiƫring niet al te best. Hij stond bij andere andere reclame schilders in de jaren zestig bekend als 'de knoeier.'
Spiegelletters zijn populair in die dagen en worden gemaakt van Staniol folie, een soort zilverpapier. Het wordt op dit raam beschermd door de eroverheen geschilderde rode verf. Maar ja, ramen worden gelapt, de verf slijt weg en de folie laat langzaam maar zeker los…


De winkel van Heeremans zit al vanaf de jaren dertig op dit adres. Bert en vrouwlief Toni wonen er achter, een tweekamerwoning met serre en tuin. Bert verkoopt papier voor de kleinhandel, zoals pakpapier voor de bloemenstands, vetdicht papier voor de vis-, en zijdevloei voor de wijnhandel. Hij bezorgt het bij de klant, terwijl Toni de winkel runt en drie kinderen verzorgt.

De kinderen zijn al lang het huis uit, Bert al aardig wat jaartjes geleden overleden, maar Oma Toni, zoals de hele buurt haar kent, woont nog steeds hier. Ze maakt elke dag haar vaste wandeling, maar loopt 19 maart 2015 de verwarde 23-jarige Vino H. uit Arnhem letterlijk tegen het lijf. 'Wat moet je nou?' vraagt Toni, waarna Vino haar neer steekt. Mede door een enorme stapel steunbetuigingen uit de stad herstelt ze wel, maar het kost haar lichaam allemaal teveel energie. Zaterdag 11 april 2015 overlijdt ze in het ziekenhuis.

Blijft mooi wat je allemaal van je stad te weten komt, met het uitzoeken van  WandWoorden, ook al staat het op een raam.


-------
historisch beeld: beeldbank.amsterdam.nl en Piet Schreuders
huidig beeld: Edd
wijk: De Pijp, Zuid

bronnen: het Parool, Bulletin De Pijp  

Reacties