Lindengracht 148: GEZONDE GRUTTEN

Aan de Lindengracht 148 in de Jordaan zit tegenwoordig een galerie, tot ver in de jaren zestig waren aldaar grutten te koop. Dan heet zo'n winkel natuurlijk grutterij en dat stond in de jaren dertig in een heerlijke script letter op de ramen geschilderd.
 



Maar wat ben dat grut dan ook al weer? Wikipedia zegt 'een benaming voor graan in gepelde en gebroken vorm. De tot grutten verwerkte graansoorten waren van oudsher gerst, boekweit en haver.'
Maar wat doen ik dan met die grutten? Wikipedia: 'worden voornamelijk gebruikt om er pap van te maken. Gortgrutten – oftewel de hele korrel – worden in water geweekt, gekookt en tot slot wordt er karnemelk bij gedaan. Het zo verkregen gerecht heet karnemelksepap of gortepap.'
 


Een, tot in de jaren vijftig, gangbaar en geliefd gerecht heet grutjes-met-stroop. De grutten worden ook hier met water of melk tot een dikke brij gekookt, die met stroop, soms ook een klontje boter, werd gegeten. Afgekoeld en stijf geworden sneed men er plakken van, die werden opgebakken in boter en eveneens gegeten met stroop.
Net zoals die geschilderde script letter zijn deze smaakvolle grutten tegenwoordig alleen maar bij de specialist verkrijgbaar…






-----

historisch beeld: beeldbank.amsterdam.nl
huidig beeld: Edd
wijk: Jordaan, Centrum

Reacties