Noordermarkt 16: EEN TRENDY OVERALL
Op de Noordermarkt, waar op maandag ochtend al eeuwen lang de “lappen- ofte voddenmarkt” is, staat op nummer 16 een statisch gebouw, met twee ruime voordeuren en een kleurrijke gevelsteen. In het begin van de 20e eeuw zit hier een 'electrische fabriek van waschbare kleeding.' Die mededeling staat zonder schroom op de muur geschilderd. In die dagen richt de familie Zoetelief, hun naam staat iets kleiner op het bovenraam van de middendeur, zich op koks en slagers jassen, een dikke twintig jaar later is het een ruimere markt: overalls en bedrijfskleding. Staat ook in een stuk modernere letter geschilderd, waarvan de maker nog niet helemaal zeker is hoe een S eigenlijk uit ziet.
Decennia later is de gevel grondig schoon gemaakt van verf en zwarte teer. En is de gevelsteen weer van meer kleur voorzien dan ooit al die werkmanskleding heeft gehad.
ps Zoetelief bestaat nog steeds en gaat, net zoals toen, in hun imago mee met de tijd mee. Klikt en kijkt!Maak ook eens een WandWoordenWandeling, bijvoorbeeld door De Pijp! Kijk hier!

-----
historisch beeld: beeldbank.amsterdam.nl
huidig beeld: Edd
wijk: Jordaan, Centrum

Reacties