Van Ostadestraat 82: AARDAPPELS EN VUUR!
In 1901 zit een 'vleeschhouwer', oftewel slager op de Van Ostadestraat 82, maar daarna is hier tot 1928 G. van der Sluijs gevestigd met zijn 'Handel in Aardappelen en Brandstoffen'. Welk een praktische combinatie! Maar om rond te komen is hij ook nog kruier, dus koerier maar dan met handkar.
De waar staat in een ruime boog op het raam geschilderd met aan de H en A allerlei ornamenten, heel trendy in die dagen. Verder is alles voorzien van een ruime schaduw. Let op de punt achter brandstoffen en kruier.

De familie zelf haalt in 1903 landelijk de krant, gelukkig niet door vlammen vattende aardappels, maar vanwege oplettendheid door derden. Sluijs is met vrouw en kinderen de deur uit op familiebezoek. Hij heeft alle deuren goed dicht gedaan, maar rondhangend tuig komt met een loper toch het pand binnen. Opmerkelijke buren alarmeren de politie en die graaien even later een van de dieven. 'Mee naar het bureau, jonge man.' De andere is via de achterdeur er vandoor gegaan, in de tuin worden een negental lopers gevonden.
Dus dan maar als dankjewel met de buuf (links) even gezellig op de foto, toch?
PS Na Sluijs zit hier zeker tot 1972 de 'galvaniseerinrichting' van J Westerhof. Hij voorziet bijvoorbeeld de autobumper van chroom. Hij zal ook diegene zijn die jammergenoeg het ruime etalage raam heeft vervangen met de huidige garage deuren…

Nieuwsgierig naar meer beletterde verhalen uit De Pijp?
Boek vandaag nog een Wand Woorden Wandeling via deze link!

-----
historisch beeld: beeldbank.amsterdam.nl
huidig beeld: Edd
bron: delpher.nl
wijk: Binnenstad, Oud Zuid, K25 Nieuwe Pijp, De Pijp

Reacties