Rokin 121: VULLEN DIE HAP!


Om de hoek is recentelijk een kade naar beneden gedonderd, in 1924 gaat er hier, op Rokin 121, iets anders goed mis…
Rond 1910 is op de begane grond H. Tolsma gevestigd. Op de gevel is duidelijk te zien wat hij zoal verkoopt: boter, kaas eieren, fruit en De Jong's Cacao. Dat laatste staat in een moderne schreefloze letter op een breed display bord.
Dat verdwijnt allemaal, als de eigenaar van het pand ontdekt, dat hij meer verdient als hij zijn gevel aan anderen verhuurd. Van Nelle met hun thee en koffie (alléén in pakjes te koop) zijn er snel bij. En op advies van het reclamebureau S. Visjager, wiens naam op het dak staat, is op de dakgoot een grote plank gemonteerd voor een advertentie. En achter de ramen eronder staat onder andere Magazijn "Brussel".
Maar dan gaat er iets mis, lezen we in de krant… Het pand vliegt in 1924 in de fik door een haperende snelkoker en brand rap tot de nok toe uit. Onder andere door al die aan de gevel gemonteerde houten reclame platen en doeken. Maar de brandweer is er snel bij en voorkomt dat het vuur overslaat naar de buren. Het euvel haalt de kranten in heel het land, de eigenaar is gelukkig verzekerd. Pand wordt herbouwd en vanaf 1927 is er hier geen reclame meer te zien.


Maak ook eens een WandWoordenWandeling, bijvoorbeeld door De Pijp! Kijk hier!

-----
historisch beeld: beeldbank.amsterdam.nl (o.a. Uitgeverij N.V. Willfried Deyhie, Frenzo)
huidig beeld: Edd
wijk: Binnenstad, Centrum

Reacties