Eerste van der Helststraat 1: Heerlijk Helder Glas!Wat heeft er toch aan die grootse ijzeren hoeken gehangen, die links en rechts aan de gevel zijn verankerd van dat veel te ruime pand, tussen de doodgewone huizen in De Pijp, vroeg ik mij laatst af.

Dat pand blijkt van Heineken te zijn geweest, maar dan niet van Gerard Adriaan, die biertjes brouwde aan de overkant, maar van neef Adriaan Gilles. Die had iemand in dienst die de ramen lapte op zijn kantoor aan het Damrak. De buren aldaar maakten graag gebruik van zijn glazenwasser. Hmm, dacht Gilles, gat in de markt, laat ik eens een bedrijf van die service maken!
In 1878 begint hij daarmee, hier op de Eerste van der Helststraat en biedt glazenwassers aan via abonnementen aan bedrijven en particulieren. Hij ontwikkelt een hoogwerk ladder met perspomp op wielen, wat in zijn geheel wordt voortgetrokken door paarden. Opent kantoren in Den Haag, Hilversum, Utrecht en Baarn. Vanaf 1903 mag hij zich zelfs hofleverancier noemen en even later heeft hij 120 mannen in dienst.Hoog ziekteverzuim kwam bij glazenwassers door ongelukjes veel voor. Om hun toch uit te kunnen betalen kwamen er ziekenfondsen. Voor het behartigen van hun belangen werd in 1911 een vereniging opgericht, 'Nieuw Leven'. Echter buiten de bond om braken er vaak genoeg wilde stakingen uit, om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen.


In 1912 bouwt Heineken om de hoek op de Quellijnstraat 119 - 121, een nieuwe bergplaats en smederij. Dat is dat brede, grijs geschilderde bedrijfspand met die joekels grote ramen. Hij produceert daar namelijk ook rolluiken en jaloezieën. Het bedrijft floreert tot lang na de oorlog, maar gaat in 1982 failliet. De naam staat dan nog steeds op de uithangborden en het wapen van hofleverancier hangt trots boven de voordeur aan de Eerste van der Helststraat.


Dus een hoog oplopende invulling gevonden op een WandWoorden vraag!


Maak een WandWoordenWandeling door De Pijp! Reserveer hier!
-----
historisch beeld: beeldbank.amsterdam.nl (o.a. Internationaal Persfoto Bureau N.V. en Ino Roël)
huidig beeld: Edd
bron: Ons Amsterdam
wijk: Binnenstad, Oud Zuid, K24 Oude Pijp, De Pijp

Reacties