Stadhouderskade 114: LANG OP WIELEN!Wat zat er voorheen achter al die brede ramen aan Stadhouderskade in De Pijp, vroeg ik mij laatst af. Goede smoes om het eens goed uit te zoeken.

Komt vooral door auto dealers blijkt. Het breedste voorbeeld is die van een man met de passende naam, J. Leonard Lang. Hij begint op jonge leeftijd in 1892 met een blitse fietsenwinkel aan de overkant, is een fanatiek ondernemer en een van de oprichters van de RAI.


Maar Lang is ook gefascineerd door dat moderne transportmiddel, de auto, en wordt snel dealer voor Franse en Belgische merken. In 1905 neemt hij de bedrijfsruimte aan de Stadhouderskade 114 over van Spyker. Die maakte hier rijtuigen, onder andere de Gouden Koets, maar verhuist naar de Amstelkade om daar zijn auto's te bouwen.

Leonard laat zijn naam en waar in een hippe vorm op ramen en muren van de pui schilderen. En al in 1925 is hij dé FIAT dealer van Nederland. De verkoop neemt alleen maar toe en Lang breidt de winkel uit tot en met Stadhouderskade 106! In 1952 overlijdt hij op 83 jarige leeftijd, het familiebedrijf bestaat dan al zestig jaar.

Ook in de jaren vijftig en zestig groeit en groeit het bedrijf en bouwt daarvoor onder andere assemblage hallen in de Daniël Goedkoopstraat 11. Die staan er nog steeds, ga dus eens kijken als je om de hoek bij Karwei of Gamma moet zijn, je herkent de panden aan het oude FIAT logo in het beton.
Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig gaat het slecht met de economie, maar ook met het managent bij Lang. Zo slecht zelfs dat FIAT in 1982 de import van zijn auto's zelf in handen neemt. Het familiebedrijf probeert het nog met dealerschap voor andere automerken, maar niets komt meer van de grond. De Stadhouderskade is dan al leeg, eind 1986 is het voorbij met het bedrijf.

Zouden sporen van de ondertussen meer dan honderd jaar oude naam nog achter de triplex platen staan, die nu de puilijst blokkeren?

Nieuwsgierig naar meer WandWoordenVerhalen uit De Pijp?
Hier de link naar een tour!


-----
historisch beeld: beeldbank.amsterdam.nl (o.a. Jacob Olie en Ino Roël), conam.info, Paul Fennis
huidig beeld: Edd
bron: conam.info, wikipedia
wijk: Binnenstad, Oud Zuid, K24 Oude Pijp, De Pijp

Reacties