Ferdinand Bolstraat 5: THE TRUST...


De zijmuur aan de Ferdinand Bolstraat laat duidelijk zien hoe groot men adverteert in de jaren twintig van de vorige eeuw. En hoe trots Peek en Cloppenburg is op hun net gebouwde pand aan de Dam, hoek Kalverstraat met uitzicht op Het Paleis. Dat blok, ontworpen door architect J. Joling, staat hier groot op het doek afgebeeld. Als je goed kijkt, zie je dat het canvas bestaat uit 20 panelen, die stuk voor stuk aan de muur zijn gemonteerd. En rechts onder staat de naam van de reclame schilder, A. B. Ruck en zijn telefoonnummer: 51191.


Foto is gemaakt door Reclametoezicht, omdat, gemotiveerd door Stichting Heemschut, het duidelijk is dat door heel de stad het langzaam maar zeker uit de hand loopt met die gevelreclames. Hoe groter, hoe beter is de motivatie op dat moment. En de eigenaren van de panden vinden het best, die verdienen meer aan gevelreclames dan aan huurders.


Op de begane grond zit een heel moderne winkel "De Trust", voor onder andere alles met dat nieuwe hippe ding, de elektriciteits kabel. Een stevige lichtbak hangt aan de muur boven de ingang, om de hoek nog een breed display bord. Trust is een van de eerste winkels met een eigen naam en dus niet die van de eigenaar. In advertenties noemt men zich zelfs "The Trust"! Dat is een naam waar je op kunt vertrouwen, toch? Niet helemaal, in 1934 is er al faillissement uitverkoop..
Nieuwsgierig naar meer beletterde verhalen uit De Pijp?
Boek vandaag nog een Wand Woorden Wandeling via deze link!

-----
historisch beeld: beeldbank.amsterdam.nl
huidig beeld: Edd
bron: delpher.nl
wijk: Binnenstad, Oud Zuid, K24 Oude Pijp, De Pijp

Reacties