Gerard Doustraat 222: LEKKER BLUFFEN MET JE PAND!


Op de hoek van de Gerard Doustraat 222 en Eerste Sweelinckstraat staat het pand nog steeds in de zelfde glorie, als het eind 19e eeuw op de reclame prent van sigarenmagazijn J. Jacobs staat. De pui heeft nog altijd net zoveel ramen, de erker op de eerste verdieping het originele kozijn, zelfs de schoorsteen en de frontons op de zolderramen zijn nog compleet intact.
In die jaren is het heel hip om reclame te maken met je mooie pand. Een beetje met dezelfde reden dat wij nu even op google kijken hoe die nieuwe winkel er van buiten uit ziet, zodat we niet te lang in de buurt ronddolen om 'm te vinden…


Maar niet alle panden zien er op prenten zo realistisch en gedetailleerd uit als deze. Alhoewel, er is altijd wel iets waar je het pand aan herkent. Zoals die pilaar op de hoek bij Jac. Wels Jr. aan de Van Woustraat 9, hoek Hemonylaan. Die houdt nu nog steeds de bovenverdiepingen op juiste plek. En de zes etalages op de Lindengracht 59 tot 63, hoek Noorderkerkstraat zijn er nu nog steeds allemaal. Idem dat grote vlak op de zijmuur, waar BEDDEN etcetera op staat. Is jammer genoeg nu al decennia blanco. Misschien eens een voorstel doen om te vullen, bijvoorbeeld met een Jordaanse spreekwoorden?


Zin in een wandel tour door een 'beletterde' Pijp? Klik dan op deze Wand Woorden Wandeling link!

-----
historisch beeld: beeldbank.amsterdam.nl
huidig beeld: Edd
wijk: Binnenstad, Oud Zuid, K24 Oude Pijp, De Pijp

Reacties