Ceintuurbaan 263: DE BETEGELDE LEVENSVERZEKERING


Eigenlijk best wel te hoog, zit op de zijmuur van de Ceintuurbaan 263, hoek Amsteldijk al bijna een eeuw het tegeltableau van de Eerste Hollandsche Levensverzekering Bank. Het is een van hun meerdere tableaus door de stad. En zien er allemaal anders uit. Deze heeft bijvoorbeeld een heel moderne schreefloze letter en lijkt best wel op de eerste generatie computerletters. Links staat de afbeelding van hun pompeuze hoofdkantoor op de Keizersgracht.

Ook op hun tegeltableau op de Rozengracht 58 staat links het hoofdkantoor afgebeeld. En rechts de naam en het adres, nu in een veel hoekigere letter met een opvallende S, C en G. Het ontwerp van de pui is van architect G. van Arkel. En die wil daar wel over opscheppen, want zijn naam staat rechtsboven groot in de natuursteen.

Iets dichter bij de Dam, op de Raadhuisstraat 12, zie je nog een tegeltableau van deze verzekeraar. Maar hier zijn de tegels op een houten display gemetseld. Ook hier staat links het hoofdkantoor afgebeeld, rechts de naam in weer een ander font.

Dus de opbouw van de tegeltableaus is overal hetzelfde, maar de inhoud vrij flexibel. Een beetje zoals verzekeringen voor de verzekeraar naar de verzekerde zijn…


WandWoordenWandeling De Pijp Oost >>

<< home

beeld: Edd
wijk: De Pijp, Zuid