Ceintuurbaan 263: DE BETEGELDE LEVENSVERZEKERING
Eigenlijk best wel te hoog, is op de zijmuur van Ceintuurbaan 263, hoek Amsteldijk bijna een eeuw geleden het tegeltableau gemetseld van de 'Eerste Hollandsche Levensverzekering Bank'. Het is een van hun vele tableaus door de stad, en die zien er allemaal anders uit. Deze heeft bijvoorbeeld een heel moderne schreefloze letter, lijkt best wel op de eerste computerletters. Links staat de afbeelding van hun pompeuze hoofdkantoor op de Keizersgracht.Ook op het tegeltableau op de Rozengracht 58 staat links het hoofdkantoor afgebeeld, rechts in een andere, nu heel hoekige letter 'Eerste Hollandsche Levensverzekering Bank' met een opvallende S, C en G. Het ontwerp van de pui is van architect G. van Arkel. Zijn naam staat rechtsboven duidelijk onbeschroomd in reliƫf in de natuursteen.


Iets dichter bij de Dam, op de Raadhuisstraat 12, zie je nog een tableau van deze verzekeraar, maar dan op een houten frame boven de pui. Ook hier is links het hoofdkantoor afgebeeld, rechts de naam in weer een ander font.

De opbouw van de tableaus is overal hetzelfde, maar de inhoud vrij flexibel. Een beetje zoals verzekeringen voor de verzekeraar naar de verzekerde zijn…

WandWoordenWandeling De Pijp Oost >>

<< home

beeld: Edd
wijk: Binnenstad, Oud Zuid, K24 Oude Pijp, De Pijp