Ceintuurbaan 263: DE BETEGELDE LEVENSVERZEKERING


Eigenlijk best wel te hoog is op de zijmuur van Ceintuurbaan 263, hoek Amsteldijk bijna een eeuw geleden het tegeltableau gemetseld van de 'Eerste Hollandsche Levensverzekering Bank'. Het is een van de vele tableaus van hun door de stad, maar ze zien er allemaal anders uit. Deze heeft bijvoorbeeld een heel moderne schreefloze letter, lijkt best wel op de eerste computerletter. Het constructie principe is hetzelfde, maar dan niet met pixels, maar met tegels. Links staat de afbeelding van het pompeuze hoofdkantoor op de Keizersgracht.


Ook op hun tegeltableau op de Rozengracht 58 staat links het hoofdkantoor afgebeeld, rechts in een andere, nu heel hoekige letter 'Eerste Hollandsche Levensverzekering Bank' met een opvallende S, C en G. Het ontwerp van de pui is van architect G. van Arkel. Zijn naam staat luid en duidelijk rechtsboven in reliƫf in de natuursteen.


Iets dichter bij de Dam, op de Raadhuisstraat 12 zie je nog een tableau van de verzekering, maar dan op een houten frame bovenaan de pui. Ook hier is links het hoofdkantoor afgebeeld, rechts de naam in weer een ander font dan de andere twee. Deze pui is ontworpen door Baanders, zijn naam staat links onder sereen in de natuursteen.

De opbouw van de tableaus is dus overal hetzelfde, maar de inhoud vrij flexibel. Een beetje zoals verzekeringen voor de verzekeraar naar de verzekerde zijn…


Loop via de Amsteldijk noord tot aan de Tweede Jan Steenstraat en daar naar de schoenen op 107.

Of steek de Ceintuurbaan over, loop zuid langs de Amsteldijk tot aan de Van Ostadestraat en loop daar naar de bonte brandweer op 341.

Zijn er ook WandWoord wandelingen in mijn buurt? Zie alhier!

-----
beeld: Edd
wijk: Binnenstad, Oud Zuid, K24 Oude Pijp, De Pijp

Reacties