Van Ostadestraat 341: DE BONTE BRANDWEER


En in het midden van de Van Ostadestraat staat ineens een heel ander gebouw. In de jaren zeventig is nummer 341 een van de dependances van Ouke Baas. Hun garage loopt door tot aan de Sint Willibrordusstraat. Maar voordat Ouke er zit, is hier iets veel chiquers gevestigd: bont atelier Kamchatka Furs.

Hier begint het bedrijf Veltas in 1948 met leder bewerken. Door de jaren heen richt men zich meer en meer op het duurdere spul: bont. Dus dan ook maar de naam een duurdere klank geven: Kamchatka Furs. Het heeft in de jaren zestig naast deze werkplek, showrooms aan de Keizersgracht 69 en Bilderdijkkade 55. Begin jaren zeventig gaat er iets goed mis, wat is niet duidelijk, maar in 1972 is men failliet.

Vóór al dat 'genaai' was het pand dat wat nu weer op de gevel te lezen is: een brandweerkazerne. Het gebouw staat er sinds 1899 en zet in belettering de traditie voort, die je ook op de kazernes aan de Hobbemakade bij het Rijksmuseum en op de Van Baerlestraat tegenover het Concertgebouw ziet. Dat betekent: een natuurstenen plaquette met in reliëf 'brandweer' in een strakke klassieke schreef letter. In 1946 verandert de kazerne in een brandweerschool, maar dat duurt dus niet lang, het bont neemt het snel over.

WandWoordenWandeling De Pijp Oost >>

<< home

historisch beeld en informatie: Stadsarchief, Amsterdam; delpher.nl
huidig beeld: Edd
wijk: De Pijp, Zuid