Van Ostadestraat 341: DE BONTE BRANDWEER

En in het midden van de Van Ostadestraat staat ineens een heel ander gebouw. In de jaren zeventig is dit een van de dependances van Ouke Baas. De garage loopt door tot aan de Sint Willibrordusstraat. Maar voordat Ouke hier zit, is hier iets veel chiquers gevestigd: een naaiatelier voor bontmantels.


In 1948 begint Veltas hier met leder bewerken. In personeelsadvertenties zoekt men in de jaren vijftig naar 'flinke jongens', 14 tot 17 jaar oud, voor prettig schoon werk, leren een goed vak en krijgen een hoog loon!
Door de jaren heen richt Veltas zich meer en meer op het duurdere spul: bont. Dus dan ook maar de naam een duurdere klank geven: Kamchatka Furs. Het heeft in de jaren zestig naast deze plek, showrooms aan de Keizersgracht 69 en Bilderdijkkade 55. Begin jaren zeventig gaat er iets goed mis, wat is niet duidelijk, maar in 1972 is men failliet.


Vóór Veltas was het pand wat nu weer op de gevel te lezen is, een brandweerkazerne. Het gebouw staat er sinds 1899 en zet in belettering de traditie voort, die je ook op de kazernes aan de Hobbemakade bij het Rijksmuseum en op de Van Baerlestraat tegenover Het Concertgebouw ziet. Dat betekent een natuurstenen plaquette met in reliëf in een strakke klassieke schreef letter: BRANDWEER. In 1946 verandert de kazerne in een brandweerschool, maar dat duurt dus niet lang. Want vanaf 1948 huurt bovengenoemde Veltas het pand.


Draai je om, naar 384 en 386. Daar wordt nu lekker brood gebakken, een dikke eeuw geleden is het de hoefsmederij van H. Goes. Want ondanks het voorbeeld rechts in de oude foto, worden de meeste pk's in die dagen nog gemaakt door paarden. Maar dan moeten ze wel de juiste hoeven hebben, natuurlijk.

Op 378, iets verder rechts, staat begin jaren twintig groot op het raam 'uitdragerij van J. Buitenkant'. Dat is een soort vintage winkel, maar dan voor de gewone man. En natuurlijk alle kinderen uit de buurt.


Loop richting Amstel, sla links af en ga via de Sint Willibrordusdwarsstraat over het sportplein naar de betegelde verzekering op de Ceintuurbaan.

Of loop de Van Ostadestraat uit tot aan de Amsteldijk, sla rechts af richting zuid tot de Rustenburgerstraat en zoek de kleinste garage van de stad.

Zijn er ook WandWoord wandelingen in mijn buurt? Klik alhier!

-----
historisch beeld en informatie: Stadsarchief, Amsterdam; delpher.nl
huidig beeld: Edd
wijk: Binnenstad, Oud Zuid, K25 Nieuwe Pijp, De Pijp

Reacties