Jacob van Lennepstraat 82: JAN BUURMAN GESCHILDERD

Al aardig wat jaartjes bladderde het af, de tekst Schildersbedrijf v/h J. Buurman. Een goede smoes om in 2018 eens uit te zoeken of de eigenaren van het pand aan de Jacob van Lennepstraat 82 interesse hadden om deze gevelreclame te laten restaureren. Omdat het ver weg familie van de heer Buurman is zeiden zij enthousiast 'Ja'!

Jan Buurman is geboren in 1897 in Amsterdam en trouwt in 1924 met Antonia Helsloot. Sinds 1933 werken zij niet alleen hier, ze wonen er ook. Samen met hun zoon Dirk en tweeling Martina en Maria.
De huidige belettering is van na 1947, dan runnen Antonia en Dirk het bedrijf. Jan is dat jaar te vroeg overleden. De roddel is dat hij bij een schilderklus te dicht bij een tramleiding door een misgreep is geƫlektrocuteerd. Dus daarom staat er een v/h voor zijn naam, oftewel: voorheen.


De originele letters zijn redelijk bewaard gebleven doordat een latere huurder een grote triplex plaat voor de puilijst en de glas-in-lood ramen monteerde. Daar kon hij zijn naam dan lekker groot op plaatsen. Met plakletters.
Voor het restaureren heeft ondergetekende eerst de resten van de belettering overgetrokken op calqueerpapier. Daarna zijn de planken van de display bewerkt door de timmerman, want die bleken net zo oud als het pand zelf en erg verweerd. Alles is voorzien van een stevige laag beschermende verf. Daarna heb ik de opgeschoonde letters teruggetekend en zijn die strak overgeschilderd door restaurateur Myrthe Smith.

Borgerstraat 87: KWALITEITSRIJWIELEN BIJ BIERSMA

Nieuwe Kerkstraat 108: GERESTAUREERD IJSZOUT

Tweede Looiersdwarsstraat 16 en Akoleienstraat 2: DE BRANDSTOF VAN MARCUS

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; nazaten J. Buurman
huidig beeld: WandWoorden
wijk: West, Van Lennepbuurt