Plantage Kerklaan 39: KLEINE WINKEL, GROTE RECLAME

De heer J. De Vries runt begin vorige eeuw hier een winkel aan de Plantage Kerkstraat 39. Het is geen grote plek, slechts een huiskamer breed. Maar het is wel heel diep en dat zorgt buiten voor een joekel van een zijmuur. Daarop laat hij groots schilderen wat hij allemaal te koop heeft. Het mag duidelijk zijn dat vooral de chocolade van Bensdorp hem goede inkomsten opbrengt. Het staat metershoog in schreefloze letters op de witte bakstenen geschilderd. Deze chocoladefabriek groeit in die dagen heel snel, mede door hun investeringen in reclames zoals deze. Rechtsonder staat Bensdorp nog een keer, nu in witte letters op zwart geschilderd.
Maar chocolade is niet alles wat De Vries verkoopt. Op een stuk smaller en gestuukt vlak rechts staat in cowboy-belettering dat er onder andere koloniale waren, comestibles, chocolade dessert en suikerwerken te koop zijn. Deze waar wordt aan zogenaamde inrichtingen, café’s en restaurants verkocht voor speciale prijzen, inclusief bezorging door de gehele stad. Het is een mooi voorbeeld van geduldig handwerk van reclame-schilders in die dagen.


Ook is De Vries depothouder voor Amsterdam van de American Vruchtenpudding ('te koop in elf smaken') van A.J. Polak uit Wildervank. En wat chocolade betreft houdt hij het niet alleen bij die van Bensdorp, hij verkoopt ook ‘chocolat Tobler’ van Berne en ‘Vegetariërs - Chocolade’ van het Nederlandse Vegetariërs Verbond
Waarschijnlijk ziet J. de Vries op tijd dat de buurt langzaam maar zeker haar levendigheid verliest. Om de hoek in de Hollandsche Schouwburg staan nog volop voorstellingen geprogrammeerd, maar in Plancius, even verderop op no. 61, gebeurt telkens minder. Het Panoramagebouw aan de Middenlaan verliest door de komst van bioscopen steeds meer haar glorie en de Parkschouwburg aan de Doklaan staat al jaren leeg. De Vries pakt zijn biezen en verhuist de winkel naar de Boerhaavestraat. Daar is meer leven in de brouwerij, onder andere door de brouwerij van Amstel Bieren, het Amstel Hotel, het paraderende publiek langs de Amstel en natuurlijk het drukke Weesperpoort Station.


Plantage Middenlaan 21: COHEN VULKANISEERT!

Zandpad 2: GENERATIES GROEN BIJ P. SWEERS & ZOON

Plantage Kerklaan 61: PLANCIUS EN TAXI

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; joodsamsterdam.nl; data.amsterdam.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Weesperbuurt / Plantage