Het Muntplein: RECLAME! RECLAME! RECLAME!Voor je zie je het Muntplein rond 1912, met links van het beeld aflopend, de Munttoren. En in het midden de Kalverstraat met links op de hoek een 'reclame-muur'. De eigenaar van dat pand verhuurde zijn zijmuur aan een reclamebureau en die zorgden ervoor dat elk mogelijk stukje gevuld was met commercie: 


Links op het dak prijst het merk Salem Aleikum (uit Dresden) haar Yenidze sigaretten aan, rechts Reckitts haar Zakje Blauw wasmiddel. Onder de dakgoot vertelt L. Fles & Co wat hij allemaal voor handige items heeft voor je bedrijf of winkel. Een daarvan is de moderne RONEO kopieer machine! 


Tussen de ramen van de tweede verdieping staat groot SOLO, de in die tijd populaire margarine van Jurgen uit BelgiĆ«. Daaronder zie je onder andere de golvende advertentie van J. Le Minie en zijn smaakvolle Nectar jenever. En op de latei staat de naam van H. Kiek en zoon, die verkochten tot in de jaren zestig horloges en sieraden aan de Leidsestraat. 

Op Muntplein 8 verkoopt Andries de Jong touw en vlaggen. Doet ie (of liever gezegd zijn nazaten) nog steeds, maar daarnaast ook aardig wat toeristische kitsch. 


-----
historisch beeld: beeldbank.amsterdam.nl (Gebroeders van Rijkom voor uitgeverij Gebroeders Douwes)
huidig beeld: Edd
wijk: Binnenstad, Centrum

Reacties