De Ruijterkade 99: DE LETTERS VAN HET KOPPE-HUISJE



2023, Grfffx

1919, Bernard Eilers

Sinds 2021 staat het weer op haar zo goed als originele plek aan de De Ruijterkade: het Koppe-huisje van architect Guillaume Frédéric la Croix. Net voor de uitbreiding van het Centraal Station is het verplaatst naar een bedrijventerrein in de haven van Zaanstad. Daar is het volledig gerestaureerd, want aardig wat van het honderd jaar oude hout was aan vervanging toe. La Croix (1877-1923), één van de Amsterdamse School architecten uit het begin van de vorige eeuw, heeft de stad voorzien van meerdere karaktervolle panden. Hij ontwerpt hier niet alleen het gebouw, maar ook het interieur en de belettering. Op de bouwtekening staat in duidelijk uitgewerkte kapitale letters: J. G. Koppe’s, scheepsagentuur.

1919, G.F. la Croix

1919, Bernard Eilers

Op foto’s van Bernard Eilers uit 1919, gemaakt net na ingebruikname van het pand, zie je dat de letters conform de tekening zijn uitgevoerd door de timmerman. Ze zijn niet meer dan twee planken (40 cm) hoog en hebben een eigenwijze dik-dun verhouding. Ook zit hier en daar wel en niet een schreef. Als La Croix het lettertype in die dagen bij Lettergieterij Amsterdam had aangeboden, ben ik bang dat men hem met een vriendelijk doch dringend verzoek naar de uitgang had verwezen.
Op het beeld van Eilers staan ook door echte reclameschilders uitgevoerde borden. Daar staat alle tekst netjes conform de grafische wetten op geschilderd. Het opschrift wordt door de jaren heen heel wat keren vervangen. Ook op het dak komt aan beide kanten een beletterde display.



Jan Koppe richt in 1909 deze scheepsagentuur op. Hij is een ervaren reder met belangen in meerdere rederijen en later dochterondernemingen. Aan de kade achter het station staan vijftien steigers in het IJ. Ze worden gebruikt door in totaal 39 beurtvaartdiensten. De bedrijvigheid van toen kun je je nu niet meer voorstellen. Net zoals bij Koppe staat bij elke steiger een bord met daarop de vertrektijden en de bestemmingen van de boten. Vervoersbiljetten voor enkele reizen zijn te koop bij de conducteur op de boot, voor retourtjes en couponboekjes moet je je melden in het kantoor.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de rederijen het moeilijk. Koppe moet zelfs dertig schepen afstaan aan de bezetter.


Na die oorlog maakt het publiek niet veel gebruik meer van de bootdiensten, men reist vooral per autobus of trein. In de jaren zestig wordt het alsmaar stiller aan de kade. Koppe is dan al overgenomen door de NS, er wordt nog uitsluitend gevaren voor toeristen. Begin jaren zeventig neemt de Noordhollandsche Auto Car Onderneming (NACO) het pand en de dienst over. Dat is ook het moment dat de Koppe-belettering verdwijnt. In 2004 verhuist het leegstaande rijksmonumentje voor restauratie naar de haven in Zaanstad.



1919

2023

1919

2023

In het voorjaar van 2023 monteert eigenaar Stadsherstel de nieuwe eikenhouten letters op de witte vlakken van het Koppe-huisje. Ze worden krap op elkaar op de planken vastgezet, want ze zijn eenderde groter dan de originele letters. De komma achter de naam is weggelaten, zodat deze bold font versie wel past. De letters zelf zijn niet conform de originelen. Bijvoorbeeld bij de A zit de dwarsbalk veel hoger en heeft de R een vreemde knik in het been. Tja, het staat er allemaal wel weer op, maar niet conform de plannen van La Croix en de foto's van Eilers.

Door WandWoorden heeft GRRRFX als eerbetoon aan architect La Croix diens letters van het Koppe-huisje uitgewerkt en daar een zeefdruk (50 bij 70 cm) van gemaakt. Deze is gedrukt in de kleuren die La Croix gebruikte voor zijn glas in lood raam in de Vredeskerk in Bergen aan Zee. Delen van de letters staan in de oorspronkelijke maten. De oplage is de laatste (maar ook de eerste) twee cijfers van het bouwjaar: 19 stuks. De zeefdruk kost 42,- euro inclusief verzendkosten. Heb je interesse in een exemplaar? Stuur een mail naar dit adres (edds@xs4all.nl) met daarin je contactgegevens.


Hieronder de resterende twee van de vier foto’s die het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam enthousiast voor het project aanleverde. Drie van de glasnegatieven van Bernard Eilers waren nog niet gedigitaliseerd. Museum Het Schip leverde digitale bestanden van de originele bouwtekening. Hartelijke dank voor jullie hulp!


1919, Bernard Eilers

1919, Bernard Eilers



Kijk voor informatie over de (oosterse) vorm van het Koppe-huisje op de site van Stadsherstel en de vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad.
Over La Croix lees je alles in het overzichtelijke boek van Radboud van Beekum: G.F. la Croix, Amsterdamse School architect, 1877 - 1923.




De Ruijterkade 113: HET VERBORGEN GEVEKE

Nieuwendammerkade 30: HET FORT

Prins Hendrikkade 120: DRANK VAN DER VELDEN EN DEKZEIL VAN ZEILINGA

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; Museum Het Schip; Nederlands Fotomuseum | Rotterdam
huidig beeld: grrrfx
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage