Dijkstraat 1: HET LOOD EN ZINK VAN ALBRECHT
Nieuwmarkt, hoek Keizersstraat, 2023
Nieuwmarkt, hoek Keizersstraat en rechts de Dijkstraat, rond 1910
De Nieuwmarkt staat vol met kraampjes van Joodse marktlui; die op de voorgrond is duidelijk gespecialiseerd in porselein. Op de zijmuur van het pand verderop staat groot geschilderd welke service men aldaar levert: lood- en zinkwerk plus aanleg van gas- en waterleidingen. Op de dakpannen van Dijkstraat 1 staat loodgieter en op de planken op de nok gasornamenten. En dat is wat Gerard Cornelis Albrecht in zijn winkel op de begane grond verkoopt.
Nieuwmarkt en Geldersekade, rond 1904
Die Albrecht verlaat eind 19e eeuw 's-Gravenhage en gaat als gruttersknecht op zoek naar werk in Amsterdam. Later begint hij als loodgieter een eigen onderneming. Dat is dan eerst een gas-gloeilicht-fabriek op de Dijkstraat. Hier worden met uit Duitsland aangekochte onderdelen gaslampen in allerlei vormen en maten samengesteld. Maar Albrecht merkt al snel dat door de opkomst van de elektriciteit deze fabriek niet veel zal opleveren.
Links de Keizersstraat, rechts de Dijkstraat, 1917
Dus is het tijd om de reclame op het hoekpand aan te passen. De teksten gas-gloeilicht-fabriek en gas-ornamenten verdwijnen en in plaats daarvan worden bovengenoemde teksten geschilderd. In advertenties blijkt dat Albrecht alles echt zelf uitvoert: "gasleidingen door de Gemeente Gasfabriek afgekeurd, worden spoedig en goedkoop door mij hersteld".
Nieuw Israelietisch weekblad, 14 april 1905
Maar al deze marketing levert toch niet het gewenste resultaat: rond 1916 verdwijnt de onderneming. Albrecht verhuist een paar jaar later zelfs de stad uit, naar Gorssel in Gelderland. Zijn zoon blijft wel als loodgieter aan het werk in Amsterdam. Tot ver in de jaren zestig heeft deze zijn werkplaats in de Kerkstraat. In de winkelruimte aan de Dijkstraat zit, voordat het net na de oorlog is gesloopt, eerst nog een vishandel en daarna horeca.
> NIEUWMARKT
ELDERS IN DE STAD
Klik bij beschrijving op de link en wandel langs het beletterde verhaal.
historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage