Geldersekade 119: DE MOSSEL EN PAPIER



Geldersekade 119, 2024

Geldersekade 119, rond 1955

Decennia lang staat het duidelijk op deze gevel aan de Geldersekade: voor luxe papierwaren moet je bij S.M. Mossel zijn. Naast papier verkoopt Samuel Mozes Mossel ook potloden, notitieblokjes, kleurboeken, kinderspelen enzovoort. Maak ook produceert hij prentbriefkaarten.

Aan het begin van de 20e eeuw opent hij zijn winkel aan de St. Anthoniesbreestraat 23. In advertenties laat hij trots weten dat hij meer dan 200 soorten ansichtkaarten verkoopt. Omdat de post dan nog drie keer per dag in je brievenbus belandt, is met het publiceren van kaarten goed geld te verdienen. Op tentoonstellingen toont Mossel graag de door hem uitgegeven prentbriefkaarten. Door recensenten worden zij als opvallend mooi en uitmuntend in uitvoering omschreven.


Hierboven een van de vele kaart publicaties van S.M. Mossel

Als in 1935 K. Schonitzer op de Geldersekade 119 stopt met zijn kurkenfabriek, neemt Mossel deze centraal gelegen ruimte over. Er is plek voor winkel, magazijn en woning. Op de gevel wordt in grote kapitalen geschilderd: S.M. Mossel met erboven luxe papierwarenhandel. Het is uitgevoerd in een, in die dagen hippe dik-dun letter. De letters P en R hebben een eigenwijze vorm.

Zoals jammergenoeg te veel Joodse families in deze buurt zijn ook Samuel, zijn vrouw Rebecca en hun zoon Mozes in de oorlog door de bezetter de stad uit gedeporteerd. Zij zijn in 1944 in Auschwitz vermoordt. Als na de bevrijding de tekst nog steeds op de muur staat, zetten oud werknemers Emanuel de Groot en zijn vrouw Mathilde als eerbetoon aan de familie Mossel de onderneming op deze plek onder die naam voort.




verderop...

Nieuwmarkt 1: DE VLIJT IN BEDDEN EN DEKENS

WAAR ZIJN WANDWOORDEN?

WANDEL MET WANDWOORDEN!

HIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDEN

WIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; prentbriefkaarten.info; joodsmonument.nl
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage