Jodenbreestraat 29: KOFFIE EN THEE OP DE MUUR

Van Nelle, de koffie en thee leverancier uit Rotterdam, is in 1928 niet bang om groots te laten zien dat ook in Amsterdam haar producten te koop zijn. Het uitvoerende reclamebureau heeft daarvoor de zijmuur aan de Uilenburgersteeg, met behoud van de ramen, strak gestuct. De schilder vult eerst dat hele vlak in een volle kleur, bijvoorbeeld fel rood. Daarna spant hij horizontaal touw om zo de hoogte van de letters te bepalen. Vervolgens meet hij hoe breed ze mogen zijn en trekt langs de waterpas verticale lijnen. Om alles ‘schwung’ te geven staan de regels in perspectief inclusief 3-D effect. De ramen maken het niet makkelijk om het geheel in evenwicht te vullen. De onderste regel ‘alom verkrijgbaar’ is gewoon recht geschilderd.

De vorm van de reclame heeft niets te maken met de huisstijl die ontwerper Jac. Jongert voor het bedrijf in die dagen ontwikkelt. Daarin is namelijk geen 3-D letter te zien. Op onderstaande foto van de hoek Overtoom en Jan Pieter Heijestraat staat een paar jaar later wel een gevelreclame volgens zijn regels.


De koffie en thee van Van Nelle wordt niet op de begane grond verkocht bij Wm. Mast, maar een deur verder op no. 31. Willem Mast verkoopt rookwaar, vooral sigaren. Die staan in hun kleurrijke verpakkingen allemaal hoog gestapeld geëtaleerd achter de grote ramen. Op die vensters is in een script letter de naam geschilderd.

Het pand links van de Uilenburgersteeg is het Tip-Top Theater. Het is de favoriete bioscoop van de Joodse gemeenschap. Tussen de films door treden allerlei artiesten zoals muzikanten en goochelaars op. Een heerlijk verhaal daarover lees je hier in Het Parool uit 1962, geschreven door journalist Meyer Sluyser. 

Het ‘Van-Nelle-Huis’ en panden ernaast worden in 1939 opgekocht voor sloop. Het plan is om dan zoals verderop in de Nieuwe Uilenburgerstraat, het te voorzien van nieuwbouw voor arbeider en zijn gezin. Echter, even later is er een oorlog.



Houtkopersdwarsstraat 1: DE GOEDE IN ALLE SOORTEN VISCHWAREN

Spaarndammerstraat 872: KOFFIE AAN DE HAVEN

Zwanenburgwal, hoek Jodenbreestraat: LE MINJE EN ZIJN PRIJSWINNENDE NECTAR

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; wikipedia.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Nieuwmarkt, Lastage,