Kloveniersburgwal 17: CLADDER PAPIER



Kloveniersburgwal 15, 17 en 19, 2023

Kloveniersburgwal 15, 17 en 19, 1928

Kloveniersburgwal 15, Ford Service Garage

Kloveniersburgwal 19, kousen, sokken en tricotage

Links staat mecanicien Johan J. De Bruin voor zijn Ford Service Garage. Twee panden verderop rechts heeft de firma Oudkerk een groothandel in kousen, sokken en tricotage. In het midden op no. 17 zit dan al een dikke veertig jaar de papierhandel van C. Cladder. De naam staat samen met het huisnummer geschilderd op een groot houten display-bord aan de gevel. Boven de kelderingang staat een stuk kleiner de naam en de waar.

Kloveniersburgwal 17, C. Cladder

Cornelis Cladder leert samen met zijn broers Dirk en Jan het vak van pa. Deze begint even verderop in de Koestraat in de 19e eeuw een magazijn vol voornamelijk pakpapier. Als in 1885 het pand aan de Kloveniersburgwal wordt geveild, doet de familie Cladder het hoogste bod.

Men levert in eerste instantie papierproducten aan vooral farmaceutische bedrijven. Zo produceren zij kartonnen pillen- en poederdozen, maar ook gesneden poederpapieren. Ook is Cladder een van de zes winkels in Amsterdam die Mey's sprankel witte papieren boorden, manchetten en voorhemdjes verkoopt. Na een dag dragen gooi je die gewoon bij het oud papier.


Het nieuws van den dag, 17 november 1890

Rond de eeuwwisseling bestaat hun klantenkring vooral uit banketbakkers, koks en horeca. Cladder levert kartonnen schaaltjes voor bijvoorbeeld fruit. Maar ook pakpapier met daarop gedrukt de naam van de bakkerij. Het wordt allemaal geproduceerd door de familie zelf. Hun duidelijk beletterde drukkerij en stansinrichting is gevestigd aan de Prinsengracht.

Prinsengracht 347, drukkerij Cladder & Jansen

Prinsengracht 347, 2024

In de jaren twintig wordt het familiebedrijf een N.V. en moet het zich jaarlijks verantwoorden bij haar aandeelhouders. Die besluiten op een gegeven moment dat er verandering nodig is en nemen daarvoor C. Jonker in dienst. Deze richt de onderneming vooral op fournituren voor banketbakkers. Maar dat is geen goede zet: in 1931 is het bedrijf Cladder failliet.



verderop...

Zanddwarsstraat 12: DE BELETTERDE FORD VAN DEKKER

WAAR ZIJN WANDWOORDEN?

WANDEL MET WANDWOORDEN!

HIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDEN

WIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; data_amsterdam.nl
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage