Kloveniersburgwal 65: SOKKEN EN VAN DEN BURG



Kloveniersburgwal 65, 2024

Kloveniersburgwal 65, 1936

Mooi strak geschilderd staat het op de keldermuur van dit pand aan de Kloveniersburgwal 65: fabriek en magazijn van kousen, sokken en gebreide goederen. Leonardus Franciscus van der Burg begint deze fabriek hier aan het begin van de vorige eeuw. Het vak kleermaker heeft hij geleerd van zijn vader Louis. In de begindagen heet de fabriek De Nijverheid. Die naam staat dan groot onder de kroonlijst op de gevel geschilderd. In deze machinale brei-inrichting werken vooral jonge dames. Zij zijn het meerdere keren niet eens met de uitbetalingen, waarna er met steun van de naaisters- en kleermakersbond wordt gestaakt. In een artikel in Het Volk van 1906 verdedigt van der Burg de hoogte van dat loon.

Het Volk: dagblad voor de arbeiderspartij, 1906

Zijn kousen en sokken komt hij onder andere kwijt bij de vele textielwinkels in de Nieuwmarktbuurt. Zoals bij M. Schönberg & Co. in de Snoekjessteeg, die ook tricotage en manufacturen verkoopt.

Even nadat de nieuwe belettering op de keldermuur is aangebracht, overlijdt Leonardus op 72 jarige leeftijd in 1935. Een paar jaar later is het jammergenoeg ook voorbij met zijn onderneming.




verderop...

Kloveniersburgwal 111: DE BONTEBOEL VAN DE GORTER EN HET ABC VAN DE BANKETBAKKER

WAAR ZIJN WANDWOORDEN?

WANDEL MET WANDWOORDEN!

HIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDEN

WIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage