Nieuwe Herengracht 69: STADSKLOKKEN VAN JOS. MESSIASNieuwe Herengracht 69, 2023

Nieuwe Herengracht 69, 1923

Een grootsere manier van reclame maken voor je klokken- en horlogewinkel is er eigenlijk niet: gewoon een uurwerk net zo breed als je pand op de gevel monteren. Stadsklokkenmaker Joshua Messias doet dat op zijn pand aan de Nieuwe Herengracht 69. Hij maakt daar al vanaf 1909 geniale uurwerken. Deze klok werkt op een door hemzelf ontworpen elektrisch motortje dat in een sigarenkistje past.

Algemeen Handelsblad, 10-03-1911

Messias maakt naam door heel het land, als hij voor het pand ook nog even een inbraakalarm ontwerpt. In zo goed als elke krant staat een artikel over zijn uitvinding, met als gevolg dat allerlei ondernemers navraag komen doen. Met een duidelijk bericht in al die kranten laat Meijer weten dat het alarm niet te koop is. Verzekeraar General speelt daar handig op in: met hun advertentie laten ze weten dat u zich dan toch maar gewoon bij hun moet laten verzekeren.

Algemeen Handelsblad, 11-03-1911

Messias plaatst in 1911 in opdracht van de eigenaar van de net gebouwde Diamantbeurs aan het Weesperplein speciale uurwerken in de zalen, bestuurskamer en toren. Even later levert hij het Krasnapolsky aan de Dam een signaalklok voor in het restaurant, om zo de lunchenden op de hoogte te houden van den beurstijd in de Beurs van Berlage, even verderop.

In die jaren staat het geklokte pand ook als logo in Messias zijn advertenties. Maar in 1928 is er behoefte aan een nieuwe plek en verhuist hij de onderneming inclusief de klokdisplay, naar de Damstraat 28. Vijf jaar later verhuist de winkel al naar de Utrechtsestraat, om te eindigen op de Weteringschans.

Joshua Messias en zijn vrouw Pollij zijn in 1943 vermoordt in Auschwitz door de bezetter, hun twee dochters overleven met onderduiken gelukkig wel de oorlog.
Borgerstraat 87: KWALITEITSRIJWIELEN BIJ BIERSMA

Bloemgracht 132: DE BOTERSPRITS VAN BANKETBAKKER SCHERPBIER

Jodenbreestraat 29: KOFFIE EN THEE OP DE MUUR

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaartWandel met gids Edd langs de WandWoorden van je stad Amsterdam!
Klik op deze link voor meer info.WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; joodsamsterdam.nl; joodsmonument.nl; data.amsterdam.nl
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage