Nieuwendammerkade 30: HET FORT



Als je door Amsterdam Noord fietst over de rustieke Nieuwendammerdijk, sla dan eens af bij de Nieuwendammerkade richting Vliegenbos. Daar heb je de Kleine haven met de werf Het fort, de eerste elektrische werf van Europa. De naam is bij de bouw in 1905 door de familie De Vries Lentsch er groot op geschilderd en is een eerbetoon aan de geschiedenis van deze plek. Hier stonden in 1572 namelijk de verdedigingswerken van de Waterlandse opstandelingen en de Geuzen, die de Amsterdammers en de Spanjaarden tot een smadelijke aftocht hebben gedwongen.





De familie De Vries Lentsch heeft naam en faam gekregen met de bouw van reddingssloepen, binnenvaartuigen, maar vooral met de bouw van jachten. De meest geliefde daarvan is de Regenboog, in 1916 op deze plek ontworpen door Gerard II de Vries Lentsch, maar uitgevoerd op hun veel grotere werf in het havengebied Overhoeks.


Daar aan de Grasweg, net voor het Tolhuiskanaal, staat hun kantoorpand nog steeds, maar met een andere binnenkant en nieuwe huurders. De nu nog kale plek westelijk daarvan was de werf, volgebouwd met hallen. Er staat nog wel de grote rode boei, met 'De groene draeck' erop geschilderd in sjabloonletters. En dat is de naam van dat beruchte privĂ©jacht van Prinses Beatrix, dat door De Vries Lentsch hier werd gebouwd en op 15 juni 1957 aan haar werd overgedragen.

Wat je allemaal weer niet te weten komt van je stad (en land) met het uitzoeken van wat WandWoorden!




Van Woustraat 141: KOLONIALE WAREN

Dapperstraat 40: VERSE THEE EN CACAO VAN SCHOLTENS

Rapenburg 67, hoek Foeliestraat: VOOR KWALITEITS LAMSVLEESCH MOET JE BIJ MENKO ZIJN!

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram


historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; ssrp.nl; Wikipedia
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Noord, Nieuwendammerdijk / Buiksloterdijk