Nieuwendammerkade 30: HET FORT

Als je door Amsterdam Noord fietst over de rustieke Nieuwendammerdijk, sla dan eens af bij de Nieuwendammerkade richting Vliegenbos. Daar heb je de Kleine Haven met de werf "HET FORT", de eerste elektrische werf van Europa. De naam is bij de bouw in 1905 door de familie De Vries Lentsch er groot op geschilderd en is een eerbetoon aan de geschiedenis van deze plek. Hier stonden in 1572 namelijk de verdedigingswerken van de Waterlandse opstandelingen en de Geuzen, die de Amsterdammers en de Spanjaarden tot een smadelijke aftocht hebben gedwongen. 
De familie De Vries Lentsch heeft naam en faam gekregen met de bouw van reddingssloepen, binnenvaartuigen, maar vooral jachten. De meest geliefde daarvan is De Regenboog, in 1916 op deze plek ontworpen door Gerard II de Vries Lentsch, maar uitgevoerd op hun veel grotere werf in het Overhoeks Havengebied. 

Daar aan de Grasweg, net voor het Tolhuiskanaal, staat hun kantoor pand nog steeds, maar met een andere buitenkant en nieuwe huurders. De kale plek westelijk daarvan, dat was de volgebouwde werf. Er staat nog wel de grote rode boei, met erop geschilderd in sjabloon letters "DE GROENE DRAECK". En dat is de naam van dat beruchte privé jacht van Prinses Beatrix, dat door De Vries Lentsch hier werd gebouwd en door hun aan haar op 15 juni 1957 werd overgedragen.
 

Wat je allemaal weer niet te weten komt van je stad (en land) met het uitzoeken van wat WandWoorden!  

-----
bron: ssrp.nl en Wikipedia
historisch beeld: beeldbank.amsterdam.nl (o.a. Aviodrome Luchtfotografie)
huidig beeld: Edd
wijk: Noord, Nieuwendam 

-----

Ook in Noord: een grafzuil aan een muur aan het Spreeuwenpark! 

Reacties