Nieuwmarkt 1: DE VLIJT IN BEDDEN EN DEKENS

Nieuwmarkt, hoek Koningsstraat, 2024

Nieuwmarkt, hoek Koningsstraat, 1956

Waar komen die blanco vlakken dan vandaan, daar in de gevel op de hoek van de Nieuwmarkt met de Koningsstraat? WandWoorden zoekt het uit!

De Nieuwmarkt met het Waaggebouw en rechts de Geldersekade, 1904

Op slechts drie foto’s in het Stadsarchief van Amsterdam staat (een stukje van) dit pand. Op die uit 1904, gezien vanaf de Kloveniersburgwal naar het Centraal Station, staat op het bovenste deel van de zijmuur een reclame. Een foto van een paar jaar later laat die tekst duidelijker zien: De Vlijt, bedden, dekens, karpetten. Op het beeld uit de jaren vijftig staat het pand wel centraal, maar de vlakken zijn blanco.

Blik vanaf de Nieuwmarkt, over de Geldersekade, richting Sint Nicolaaskerk, rond 1935

Dus dan maar op zoek naar meer info in andere archieven van de stad! Daaruit blijkt dat het pand is gebouwd in 1899 in opdracht van ene Gerard Kühling uit Groningen. Op de bouwtekeningen van architect F.M.J. Caron staan schetsen van beletterde tegeltableau's. Op het brede deel aan de Koningsstraat staat gemaakte goederen, boven de ingang de naam G. Kühling. En op het vlakje boven de deuren van het balkonnetje op de derde verdieping De Vlijt. Een vergelijkbaar tableau zit in de gevel van de St. Antonia Meisjesschool aan de Haarlemmerstraat 136 - 138, ook dat is een pand van architect Caron. Tussen de kleine pilaren op het dak staat ook nog een hekwerk met tekst. Op de foto uit 1935, zie je dat dat hek ook echt is uitgevoerd.

De bouwtekening van architect Francois Marie Joseph Caron, 1899

Naast zijn uitbundig beletterde pand weet Gerard Kühling de stad nieuwsgierig te maken naar zijn moderne winkel met grote advertenties in De Morgenpost in 1909: “beslist de goedkoopste en best gesorteerde magazijnen”. En er blijken meer De Vlijt winkels in de stad: een op de Leidsestraat, de andere op Rapenburg.

De Morgenpost, 27 juli 1907

In de jaren twintig neemt zoon Hendrik Kühling samen met zijn broer de winkel op de Rapenburg onder zijn hoede. Maar even later begint hij een eigen winkel in bedden en tapijten aan de Zeilstraat 54 in de Schinkelbuurt.* In de loop van de jaren dertig lijkt het voorbij met de onderneming van Gerard Kühling.

Na de oorlog zit op dit adres alleen nog maar horeca. Dan wordt jammergenoeg de grote etalage op de eerste verdieping vervangen door een bakstenen muur met een paar ramen. De teksten van De Vlijt verdwijnen onder een dikke laag wit en het hekwerk aan de rand van het dak wordt weggehaald.

WandWoorden hoopt stiekem een keer mee te mogen kijken als het pand in de steigers staat. En dan voorzichtig wat kalk weg krabben in een hoekje en zo wat van de De Vlijt-tegels ontdekken. Om daarna bij u de lezer, navraag te doen om donaties voor een mogelijke restauratie.


Koningsstraat, hoek Nieuwmarkt, 2024

* Ook broer Geert begint begin jaren vijftig een winkel in woninginrichting op de Burgemeester De Vlugtlaan in Slotermeer. Maar deze is al zo’n tien jaar later weer voorbij.


verderop...

Keizersstraat 1: HET HAARSNIJDEN VAN BOEDIJN

WAAR ZIJN WANDWOORDEN?

WANDEL MET WANDWOORDEN!

HIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDEN

WIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; wikipedia.nl; data.amsterdam.nl
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage