Oude Waal 19 - 21: BOON BOUWT!


Op het zwarte glas bovenin de pui aan de Oude Waal 19 staat gezandstraald in een art nouveau letter 'werk en bergplaats der timmer en metselzaak van G. Boon'. Rechtsonder, achter de bloempotten van nummer 18, zit een eerste steen, gelegd door Jacob Boon. En links om de hoek, aan de Montelbaanstraat, is recent aan de hand van aanwezige sporen de naam op de lateibalken terug geschilderd. Genoeg reden voor WandWoorden om eens uit te zoeken wie deze familie dan wel is!

Gerrit Boon begint zijn timmerbedrijf op de Oudeschans 31, maar heeft vanwege de vele opdrachten snel meer ruimte nodig. Daarom koopt hij nummer 18 op de Oude Waal en bouwt daar in 1883 een nieuw pand. Ook die plek is snel te klein, dus neemt hij 19 erbij en verbouwt daar hele pui in de huidige art nouveau stijl. Maar ook dat is niet genoeg voor zijn almaar groeiende bedrijf; nummer 20 komt erbij en dat gaat zo door tot en met de achterliggende panden aan de Nieuwe Jonkerstraat. Ondertussen heeft hij aardig wat timmerlieden in dienst.


Boon verdient niet alleen met timmeren geld, ook maakt hij als aannemer en makelaar samen met zoon Jacob ruime omzet. Rond 1913 verhuist Gerrit naar het chique Frederiksplein en Jacob neemt het bedrijf over.
De firma Boon zorgt vooral voor woonpanden met allure. Veel daarvan staan in Oud West, maar men bouwt ook in opdracht van de stad, zoals een elektriciteitscentrale aan de Hoogte Kadijk. Even later is weer meer bedrijfsruimte nodig en die vinden ze in 1921 aan de Beitelkade in Noord. De panden hier aan de Oude Waal worden verhuurd aan derden. Datzelfde jaar overlijdt vader Gerrit. En drieëntwintig jaar later is het echt voorbij met de firma, als Jacob overlijdt op 68-jarige leeftijd.

Opvallend is dat het Gerrit Boon-blok nu nog steeds een connectie heeft: het is één vereniging van eigenaren. Jammer genoeg niet onder de naam van de veroorzaker.


verderop...

Nieuwe Ridderstraat: LASSCHEN, LASCHEN OF LASSEN

WAAR ZIJN WANDWOORDEN?

WANDEL MET WANDWOORDEN!

HIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDEN

WIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Nieuwmarkt / Lastage, Centrum