Oudeschans 22: HET GROENTENHUIS VAN BALK



Oudeschans 22, 2023

Oudeschans 22, rond 1900

Even kletsen de dames voor de deur van de groente- en fruitwinkel met het melkmeisje. Op het raam achter hun staat 'groenten en fruit' geschilderd in een soort cowboy-letter. De naam van baas P. Balk staat klein links onder. Deze heer Balk is niet zichtbaar op de foto, hij is waarschijnlijk onderweg met bestellingen. De smallere letter rechts op de muur vertelt dat er ook 'koloniale grutterswaren' te koop zijn. Dat is bijvoorbeeld koffie, thee, rietsuiker, specerijen en palmolie. Eronder staat geschilderd 'boter, kaas, eieren'. Op de schutting naast de kelderingang lees je 'handel in brandstoffen'. In de bak vol groente steekt een met krijt beletterde houten prijskaart. 

In die jaren wordt vooral nog op de pof gekocht: de koper betaalt af als hij genoeg geld in zijn beurs heeft. Dat zorgt vaak voor te veel schulden voor de winkelier zelf. Daar is deze plek een goed voorbeeld van, want tot in de jaren dertig runnen diverse kruideniers de winkel. 

Daarna is er de stevige verbouwing naar de huidige vorm. In het begin wordt de ruimte dan gebruikt als cafĂ©, vanaf begin jaren vijftig als woning.




verderop...

Kalkmarkt 10: EEN MAGAZIJN VAN LAKENS EN MANUFACTUREN

WAAR ZIJN WANDWOORDEN?

WANDEL MET WANDWOORDEN!

HIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDEN

WIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; data.amsterdam.nl
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage