Oudezijds Achterburgwal 5 - 7: DE BEDRIJFSKLEDING VAN LAGEMANN & WIGGERMANN

Links: Oudezijds Achterburgwal 5 - 7

Nu dansen er krap geklede dames rond paaltjes en is er ook live seks, tot het einde van de jaren vijftig wordt hier bedrijfskleding en confectie genaaid. Dit gebeurt dan door Lagemann & Wiggermann. Zij beginnen hun bedrijf in 1898 een straatje verderop: Zeedijk 86. Op dat adres produceren zij waschbare kleeding. Even later zijn ze al gespecialiseerd in onder andere slagerskleding en operatiejassen.

Links: Zeedijk 86




Singel 36

In 1911 is het tijd voor uitbreiding en dat is dan nog niet naar de Achterburgwal, maar naar een herenhuis aan de Singel 36. Even later staan daar achter de ramen van de bel-etage displayborden met informatie over de vak- en werkmanskleding die men zoal produceert: slagers-, kruideniers-, kappers- en doktersjassen, maar ook koksbuizen, overalls en pantalons. Aan de keldermuur is een breed waarschijnlijk emaille bord gemonteerd met daarop in een moderne schreefloze letter: Lagemann & Wiggermann's bedrijfskleeding en confectiefabriek.
Boven de werkplaats woont de familie Wiggermann. En waarschijnlijk best wel ruim, want mevrouw adverteert regelmatig voor werkmeisjes als hulp in haar huishouding. De fabriek zelf heeft ondertussen al een goede naam door heel het land: kledingwinkels noemen Lagemann & Wiggermann graag in hun advertenties.


Oudezijds Achterburgwal 5 - 7

Begin jaren dertig komt het ruime pand achter hun winkel aan de Zeedijk vrij. Die plek, op de Oudezijds Achterburgwal 5 - 7, wordt vanwege het overlijden van de eigenaar door diens erfgenamen geveild. Lagemann & Wiggermann doen het hoogste bod en al snel volgt een grote verbouwing. Daarin wordt alles, op de woning voor de conciƫrge na, verbouwd tot bedrijfsruimte. Op de gevel aan de Achterburgwal schildert men breed hun naam en waar. Ook hier wordt bedrijfskleding geproduceerd, aan de Zeedijk wordt het gegrossierd. Men maakt er ook Indische uitrustingen en zelfs lingerie. Omdat de zaak goed loopt, laten werknemers met een staking weten dat ook zij nu meer geld willen.

Het bedrijf overleeft de oorlog: nog geen week na de bevrijding adverteert men alweer. Maar in het algemeen loopt het een stuk moeilijker. Lagemann & Wiggermann houden het vol tot eind jaren vijftig. Het pand aan de Singel wordt dan verkocht aan de Kappersvakschool, de ruimte tussen Achterburgwal en Zeedijk aan een horeca-ondernemer. Die laatste bouwt het geheel om naar een nachtclub die sinds de jaren zeventig Moulin Rouge heet.

In het bouwarchief van de stad staat in 2003 de huidige neon-reclame gepresenteerd als voorstel. Aan het stempeltje te zien heeft de gemeente 'geen bezwaar'. Jammer genoeg is het uithangbord met de dansende neon-dame alweer verdwenen, constateerde WandWoorden laatst ter plekke.

PS In deze buurt zitten tot begin jaren zeventig veel textiel bedrijven. Zij verhuizen zo goed als allemaal naar Amsterdam West, zodra daar het World Fashion Centre is gebouwd. De Wallen worden dan net zoals hier overgenomen door ander soort naai-bedrijven.


> BURGWALLEN - OUDE ZIJDE

ELDERS IN DE STAD



Klik bij beschrijving op de link en wandel langs het beletterde verhaal.

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; data.amsterdam.nl
huidig beeld: grrrfx
wijk: Centrum, Burgwallen - Oude Zijde