Plantage Middenlaan 21: COHEN VULKANISEERT!

Nog niet zolang is de tekst op de balustrade van het balkon aan de Plantage Middenlaan 21 weer leesbaar: Cohen Mellema Huis. Waar komt dat dan vandaan? Een goede reden voor WandWoorden om dat eens uit te zoeken.

Nou, die tekst is ergens in de jaren twintig van de vorige eeuw uitgehakt in opdracht van Lezer Heijman Cohen en zijn vrouw Annechina Mellema. Zij kopen dit pand zo'n jaar na hun huwelijk in 1924. Cohen begint een bedrijf op de begane grond: N.V. A.R.E.V.I.. Die afkorting betekent: Amsterdamse Rubberfabriek en Vulcaniseer Inrichting. Wat mag dat dan wel zijn?
In krantenadvertenties geeft hij duidelijk uitleg: wanneer een autoband lek is, vulkaniseert zijn bedrijf deze spoedig en billijk. Simpelweg betekent dat: het professioneel plakken van leeggelopen auto- en motorbanden*.De zaken lopen zo goed, dat hij in 1934 het pand op no. 19 erbij koopt. De begane grond verbouwt hij tot garage, de eerste verdieping tot dansschool** en de tweede tot woning. In advertenties wordt duidelijk dat men bij zijn Middenlaan Garage niet zozeer sleutelt aan auto's, maar deze parkeert en beheert. Daarnaast biedt hij service om u veilig naar vergadering, schouwburg, op visite en naar den trein te brengen. Maar deze sjieke dienst blijkt geen gat in de markt, al een jaar later is dat alweer voorbij: Cohen voegt de ruimtes bijelkaar. Ook zorgt hij meteen voor een origineel logo: de lachende monteur, die met trots de A.R.E.V.I. band in zijn handen heeft.
Cohen's afzetmarkt in rubber blijft maar groeien, dus bouwt hij nog in goede moed samen met concurrent Leerrub N.V. in 1941 een nieuwe fabriek aan de Donker Curtiusstraat in West. Maar even later legt de oorlog de hele onderneming stil.

Cohen en zijn vrouw overleven gelukkig wel de bezetting. Maar in vulkaniseren heeft hij geen trek meer: hij verkoopt het bedrijf in 1947 aan K. Schmidt. Deze herstart de onderneming op dezelfde plek onder een andere duidelijke naam: Het Rubberhuis. En dat gaat goed, want tien jaar later opent deze nog een dependance aan de Hoogte Kadijk. Op de Middenlaan kun je dan ook al tanken en je auto laten repareren.


Ondertussen is Cohen makelaar. Hij verhuurt verder de voormalige dansschool aan een sportclub en alle woningen aan particulieren, want hij en zijn vrouw wonen er al lang niet meer. In 1956 zijn ze, heel slim, geƫmigreerd naar een zonnige plek: Monaco.

Wat je toch allemaal weer te weten komt met het uitzoeken van een regel tekst op een balkon.


* Hier het vulkaniseren in beeld.
** Lees meer over de dansschool van Dop en Mona Helms op no. 19 en de hulp die zij bieden aan onderduikers tijdens de bezetting.


1975

2023PS WandWoorden kon het weer niet laten en heeft door GRRRFX dit licht grijze A.R.E.V.I. shirt met donkere raglan mouwen laten drukken. Het is in een kleine oplage te koop voor 23,- (inclusief verzendkosten) in de maten M, L, XL en XXL.
Stuur een mail naar dit adres (edds@xs4all.nl) met daarin je contactgegevens en de gewenste maat.
Nieuwe Herengracht 69: STADSKLOKKEN VAN JOS. MESSIAS

Prins Hendrikkade 127: BERIJDT VELENZO!

Nieuwe Kerkstraat 108: GERESTAUREERD IJSZOUT

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; data.amsterdam.nl, delpher.nl; joodsamsterdam.nl, joodsmonument.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Weesperbuurt / Plantage