Prins Hendrikkade 124: WISLICKI'S WICO



Prins Hendrikkade 124, 2024

Prins Hendrikkade 124, rond 1940

De naam Wico is een samenvoegsel van de eerste twee letters van de achternaam en de afkorting van het woord coöperatie. De hele achternaam is Wislicki, de voornaam is Izraël Jozef. Het staat in een moderne schreefloze letter op de keldermuur geschilderd. Let op de lange benen van de R en de K.

Deze Izraël Jozef vlucht als bedreigde Jood begin jaren dertig uit Polen, waar hij in 1903 is geboren. In Amsterdam start hij als importeur van herenconfectie zijn onderneming Wico aan de Prins Hendrikkade 124. Al snel stapt hij over naar het zelf produceren van confectie- en regenkleding. Tijdens de oorlog neemt in opdracht van de bezetter een beheerder het bedrijf over. Wislicki weet gelukkig uit handen te blijven van de Duitsers. Even na de bevrijding gaat hij gestaag door met zijn onderneming.


Nieuw Israelietisch weekblad, 21 september 1951

Hij stelt de ruimte van Wico zelfs ter beschikking van onder andere W.I.Z.O., een stichting ten behoeve van vrouwen en kinderen in Israel en het kinderhuis in Naharia. Je kunt daarvoor bij hem bijvoorbeeld kleding inleveren.

Met zijn onderneming gaat het goed: Wislicki woont - samen met zijn echtgenote Rachel Landau (zij zijn al sinds 1933 getrouwd) - aan de chique Rubensstraat in Amsterdam Zuid. De bedrijf Wico houdt het vol tot eind jaren zestig.




verderop...

Prins Hendrikkade 120: TUBORG BIJ VAN DER VELDEN EN DEKZEIL VAN ZEILINGA

WAAR ZIJN WANDWOORDEN?

WANDEL MET WANDWOORDEN!

HIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDEN

WIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage