SARPHATISTRAAT TROUWT
De Sarphatistraat en de Hogesluis aan de Amstel, 2024
De feestelijke Sarphatistraat en de Hogesluis aan de Amstel, 1901
In 1901 is de stad feestelijk aangekleed voor de komst van Koningin Wilhelmina en haar aanstaande man: Prins Hendrik. De aankomst van het stel per trein is op Station Weesperplein en de tocht naar de Nieuwe Kerk gaat met paard en wagen via de Sarphatistraat richting binnenstad.
Het aanstaande koninklijk echtpaar bij Station Weesperpoort, 1901
Architect Ed. Cuypers heeft de opdracht gekregen om de route te voorzien van versieringen. En dat gebeurt niet met slechts wat toeters en bellen, nee heel de route is gedecoreerd met grootse kleurrijke poortdisplays in allerlei vormen en maten. Op een plattegrond geeft Cuypers aan welke type display waar komt te staan. Net voor de Hogesluis staat type F, waar later het woord welkom in art nouveau letters op is aangebracht.
Tegenwoordig heb je daar plotters voor, maar in die dagen wordt het netjes met de hand geschilderd. Daarna wordt het op maat genaaid en met franjes afgewerkt. Het bouwen van de displays is ook geen kattenpis. Nu heb je daar hoogwerkers voor, in die dagen zijn het hoge ladders met gespierde collega's die die goed vast houden.
Bouwtekeningen van de versieringen
Iets dichter bij het Weesperplein staat eenzelfde display, met rechts daarvan een tribune. Een andere foto maakt duidelijk dat op elke hoek zo'n constructie staat. Tijdens de intocht zijn ze gevuld met publiek dat feestelijk met vlaggen naar het aanstaande echtpaar zwaait.
Tribunes op het Weesperplein, 1901
Het Weesperplein met rechts de ingang naar het metrostation
De tribune gevuld met vlaggen zwaaiers, 1901
En dan is het stel er alweer vandoor, 1901
PS Een paar jaar later is bij dit soort parades zo'n overkappende poortdisplay niet meer mogelijk, want dan zijn op die hoogte overal in de stad kabels aangelegd voor dat nieuwe ding: de elektrische tram.
> WEESPERBUURT / PLANTAGE
ELDERS IN DE STAD
Klik bij beschrijving op de link en wandel langs het beletterde verhaal.
historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Weesperbuurt / Plantage