Schippersstraat 11 - 13: BRAND IN DE RIJWIELFABRIEK



Nu wonen er mensen, maar voorheen werden in dit gebouw op de Schippersstraat 11 - 13 fietsen gemaakt. Dat is duidelijk leesbaar op de geschilderde gevelreclame in de nis boven de ingang. Rijwielfabriek Firma H. v. Raam & Zn staat er in een strakke schreefloze letter met een eigenwijze ij.

Hans van Raam neemt dit bedrijf in de jaren dertig over van D. van der Meulen. Die laatste begint hier zijn vernieuwende "elektrisch te drijven framebouwerij" voor fietsen in 1912. Er staan dan slijpkoppen op de begane grond, soldeer tafels op de eerste en droogkasten op de tweede verdieping. Op de derde verdieping zijn op een dinsdagmorgen in november 1935 werknemers bezig met het moffelen van rijwielonderdelen. Daarvoor dompelen ze die onder in kokende vloeibare lak, die door gasvlammen op temperatuur wordt gehouden. Maar in een onbewaakt ogenblik komt de lak in aanraking met het vuur en boem, door een steekvlam staat de hele etage ineens in brand. 'Het snel en krachtig ingrijpen der brandweer, onder leiding van brandmeester Hartdorff, wist het vuur spoedig te bedwingen, zoodat het gevaar voor uitbreiding, dat bij de geheel houten betimmering […] niet denkbeeldig was, weldra was geweken' rapporteert dagblad De Tijd een dag later.

Waarschijnlijk doet Van der Meulen door nasleep van de brand het bedrijf over aan Van Raam. En die houdt het hier vol tot 1971. Want door het succes van hun kwaliteitsfietsen, moet de familie op zoek naar een grotere ruimte. In de stad is die niet vindbaar, dus verhuizen ze alles helemaal naar de andere kant van het land, naar Aalten in Gelderland. En dat heeft gewerkt. Het is nu een bedrijf met een productieoppervlak van 13.500 m2 en 230 werknemers!

Wat je toch allemaal weer niet te weten komt met het uitzoeken van een tekstje op een muur!


verderop...

Prins Hendrikkade 135: DE WINKEL VOOR JE WINKEL

WAAR ZIJN WANDWOORDEN?

WANDEL MET WANDWOORDEN!

HIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDEN

WIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historische informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage