Sint Antoniesbreestraat 51: ASSMAN DE ZUIVERAAR



Sint Antoniesbreestraat, hoek Snoekjessteeg, 2023


Sint Antoniesbreestraat, hoek Snoekjessteeg, 1904

Begin vorige eeuw hangt aan de zijmuur van de Sint Antoniesbreestraat 51 links een paneel van Iris margarine. Rechts staan twee gevelreclames op de muur geschilderd. De onderste is van de Amsterdamse Levensverzekering Maatschappij aan de Keizersgracht, de bovenste is van Assman & Co. Zij zijn zuiveraars, een veel mooiere omschrijving dan de huidige: ongedierte bestrijding. Het kantoor van het bedrijf zit aan de Bloemgracht 31, men is ook bereikbaar via de telefoon.

Haarlemmerstraat, hoek Korte Prinsengracht, 2023


Haarlemmerstraat, hoek Korte Prinsengracht, 1906

Op de zijmuur van de Haarlemmerstraat 155, hoek Korte Prinsengracht staat in die dagen ook hun advertentie geschilderd, maar nu in een liggend formaat. Het loopt van links naar rechts tussen de kroonlijst en de ramen. Het logo van Assman is hier dan niet in een golf geschilderd, want daar is geen plek voor. Het staat wel in een zo goed als zelfde schreefletter: de A heeft ook hier een lang linkerbeen en alle letters hebben ergens wel een druppel. En de C van Co. houdt de o stevig vast.

Prinsengracht, hoek Leliegracht, 2023


Prinsengracht, hoek Leliegracht, rond 1905

Café De Prins op de hoek van de Leliegracht en de Prinsengracht verhuurt haar zijmuur ook aan ondernemers, waaronder Assman & Co. Hier staat de naam wel weer in de golvende vorm, nu zelfs met ornamenten er boven en onder. Onderaan staat wel een nieuw adres: Keizersgracht 310.

De onderneming is van Willem Gerardus Assman, geboren in 1857, hij is opgeleid als huisschilder. Bij dat vak komt hij erachter dat er nieuwe markt is: ongedierte bestrijding. Het bedrijf begint hij rond 1887 op de Bloemgracht. Op de Wereldtentoonstelling in 1895 wordt zijn bedrijf bekroond, in 1906 wint het zelfs goud. Een goede reden om reclames door heel de stad aan te brengen. En om chiquer te wonen: de Keizersgracht.
Vanaf eind jaren twintig runt zijn jongste zoon John Marius het bedrijf. Rond 1950 stopt hij met de onderneming Assman & Co.



Centraal blad voor Israëlieten in Nederland, 7 juli 1916



verderop...

Snoekjesgracht 2: SPEYER'S GROOTHANDEL IN WOL, ZIJDE EN KATOEN

WAAR ZIJN WANDWOORDEN?

WANDEL MET WANDWOORDEN!

HIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDEN

WIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; data.amsterdam.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage