Binnen Bantammerstraat 34: OP HET DAK VAN KRONE!

Eind jaren zestig staat aan de Binnen Bantammerstraat 34 nog steeds een reclame display uit het begin van die eeuw groots op het dak: 34 JF. Krone 34. Het is de naam van de kruidenierswinkel die toen de buurt en de boten van waar voorzag.

Zo'n smeedijzeren constructie is heel populair in het begin van de vorige eeuw, onder andere bij de winkels aan de Warmoesstraat. Vanaf het Damrak ziet publiek daarvan de achtergevels, dus een goede reden om daar displays op het dak te bouwen. Maar begin jaren dertig verdwijnen deze allemaal langzaam maar zeker. Aan de ene kant, omdat ze duur zijn in onderhoud, maar ook omdat ze, door dat slechte onderhoud, ineens van het dak vallen…
J.F. Krone begint zijn winkel aan de Binnen Bantammerstraat in 1871. Twintig jaar later koopt hij nummer 36 erbij en krijgt van de gemeente toestemming om er één blok van te maken. Krone pakt sowieso alles groots aan. Bijvoorbeeld op de zijmuur van de Geldersekade en de Recht Boomssloot. Daar laat hij rond 1910 een meters hoge reclame op de zijmuur schilderen. En bestellingen worden in grote manden door fietsjongens tot ver buiten de Nieuwmarktbuurt bezorgd.

Maar de buurt zelf gaat in de jaren twintig er enorm op achteruit. Ook nadat grote delen van de krotten aan de Jonker- en Ridderstraat zijn gesloopt. Overgebleven ruimtes zijn vooral kosthuizen van Chinese havenarbeiders. En daar wordt veel opium gerookt, maar ook moord en doodslag gepleegd… Naast gebruik van hun telefoon, verdient Krone met verkoop van koloniale waar nog wel aan deze Oosterse buren, maar de omzet is nog maar een fractie van voorheen.

Eind jaren zestig koopt de gemeente het pand op. Even later slopen zij het in verband met aanleg van de metro. Dochter Tilly Krone is die dag aanwezig, want ze wil als herinnering één van die letters op het dak mee nemen. Maar die blijken veel te groot en te zwaar voor haar. Dus dan maar snel een van de muurankers veilig gesteld, voordat de slopers die als oud ijzer verkopen.

Blijft heerlijk wat je allemaal leert van je stad met het uitzoeken van wat letters op een dak!


Wandeling Nieuwmarkt en Lastage >>

<< home


historisch beeld en bron: Stadsarchief, Amsterdam; Delpher.nl; OpNieuw, nr 4, december 2008
huidig beeld: Edd
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage