Binnen Bantammerstraat 34: OP HET DAK VAN KRONE!

Aan de Binnen Bantammerstraat 34 staat eind jaren zestig nog steeds een reclame constructie uit het begin van die eeuw groots op het dak: 34 JF. Krone 34. Het is de naam van de kruidenierswaren winkel die in die dagen de buurt en boten van kruidenierswaar voorziet.

Zo'n smeedijzeren display is heel populair in het begin van de vorige eeuw, onder andere bij de winkels aan de Warmoesstraat, waarvan je vanaf het Damrak de achtergevel ziet. Maar begin jaren dertig verdwijnen deze constructies langzaam, maar zeker. Aan de ene kant, omdat ze duur zijn in onderhoud, maar ook omdat ze bij slecht onderhoud spontaan van het dak vallen…J.F. Krone begint zijn winkel alhier in 1871. In 1892 koopt hij nummer 36 erbij en krijgt van de gemeente toestemming om er een blok van te maken. Krone pakt het sowieso groots aan. Bijvoorbeeld op de zijmuur van de Geldersekade en de Recht Boomssloot. Daar laat hij rond 1910 een meters hoge reclame op de zijmuur schilderen. En bestellingen worden in grote manden door fietsjongens tot ver buiten de Kromme Waal bezorgd. Maar de buurt zelf gaat er in de jaren twintig enorm op achteruit, ook nadat grote delen van de krotten in de Jonker- en Ridderstraat zijn gesloopt. Achtergebleven ruimtes zijn vooral kosthuizen van Chinese havenarbeiders. En daar wordt veel opium gerookt en moord en doodslag gepleegd… Naast gebruik van hun telefoon, verdient Krone met verkoop van koloniale waar nog wel aan deze Oosterse buren, maar de omzet is een fractie van voorheen.

In de jaren zestig koopt de gemeente het pand op. Even later slopen zij het in verband met aanleg van de metro. Dochter Tilly Krone is die dag aanwezig, want ze wil als herinnering, een van die letters van het dak mee nemen. Maar die blijken veel te zwaar voor haar. Dus dan maar snel een van de muurankers veilig stellen, voordat de slopers het als oud ijzer verkopen.

Blijft heerlijk wat je allemaal leert van je stad met het uitzoeken van wat letters op een dak!

<< home


historisch beeld en bron: Stadsarchief, Amsterdam; Delpher.nl; OpNieuw, nr 4, december 2008
huidig beeld: Edd
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage