Binnen Bantammerstraat 34: KRONE HEEFT HET!


Aan de Binnen Bantammerstraat 34 stond tot eind jaren zestig groots op het dak: J.F. Krone. Het was de naam van de winkel die er al vanaf begin 1900 de buurt en de boten van kruidenierswaar voorzag.Zo'n smeedijzeren display was ook heel populair bij de winkels tussen Warmoesstraat en het Damrak. Rond begin jaren dertig zijn die overal verdwenen, vooral doordat door naar beneden donderende stukken tragische ongelukken gebeurden.

Krone was een goede bluffer, met onder andere een joekels grote reclame op de zijmuur van de Gelderskade, hoek Recht Boomssloot. Bestellingen werden met een grote mand voorop, per fiets tot ver buiten de buurt bezorgd. De buurt zelf ging in de jaren dertig er erg op achteruit, Jonkerstraat en Ridderstraat om de hoek werden gesloopt, waardoor honderden klanten vertrokken. Leeggekomen ruimten werden gevuld door onder andere Chinezen en hun niet altijd al te frisse bedrijfjes. Zij kwamen naast boodschappen, ook om de haverklap in de winkel van Krone om te bellen of gesprekken aan te nemen.Voor de aanleg van de metro is het pand gesloopt. Dochter Tilly was van plan om als herinnering een van de letters van de dak display mee te nemen, maar die was te zwaar voor haar. Dan maar snel een kleinere muuranker veilig gesteld, voordat al het ijzer door slopers werd verpatst.

Maak ook eens een WandWoordenWandeling, bijvoorbeeld door De Pijp! Kijk hier!


-----
historisch beeld: beeldbank.amsterdam.nl (o.a. J. Stam, C.P. Schaap, Dienst Ruimtelijke Ordening en rechtsvoorganger, Verlag der Neuen Photographischen Gesellschaft A.G.)
wijk: Binnenstad, Centrum, A04 Nieuwmarkt / Lastage, Nieuwmarkt, Lastage
bron: OpNieuw, nr 4, december 2008

Reacties