Weesperplein: IN DE ALGEMEENE


Ja, daar staat ze dan. Twee handen heeft ze nodig om het grote en zware pijlbord vast te houden. Daarop staat strak geschilderd de tekst 'in "De Algemeene"'. Rechts van haar staat haar meer ontspannen collega met op zijn bord 'P.C. Hooftstr. 179'. De speciaal voor deze display's bedachte letter is een kruising tussen Art Deco en Amsterdamse School, met dik en dun verhoudingen in heerlijk vreemde proporties.

De bord-houders staan op het Weesperplein. Het pand helemaal rechts in beeld is een van de weinige, overgebleven gebouwen uit die tijd. Toen was het de hoofdwacht van de brandweer, tegenwoordig is het een polikliniek van de GGD.



Maar waarom staan ze hier? Nou, zij horen bij De Algemeene Nederlandsche Bond van Handels- en Kantoorbedienden, opgericht in 1905, ook bekend als De Algemeene. Het hoofdkantoor is sinds 1925 gevestigd aan de P.C. Hooftstraat, op no. 179. Hier, aan de zuidkant van het Weesperplein, is dan nog de uitgang van het Weesperpoortstation.
De pijl-houders wijzen de dames en heren vakbondsleden, met de trein afkomstig uit het zuiden en oosten van het land, de richting naar het hoofdkantoor. De handigste manier in 1926 naar het Museumkwartier is de tram, en die staat verderop klaar.
Op kantoor is namelijk intensief overleg over de landelijke staking van De Algemeene bij Electrolux. Dat bedrijf is bij het publiek populair om haar stofzuigers, maar het houdt zich ondertussen niet aan eerder gemaakte loonafspraken met haar werknemers.



Tijdens een zeven maanden durende staking constateert De Algemene meerde pogingen tot ondermijning van hun actie door Electrolux, onder andere met 'onderkruiperspersoneel'. Uiteindelijk geven zij eind van het jaar toe aan de eisen van de vakbond. Deze staking staat daarna in Nederland te boek als de eerste landelijke.

Wat opvalt bij Electrolux is dat men even later niet meer reclame maakt met de kreet 'in kwaliteit 't hoogst, in prijs het laagst', maar met de wat bedaardere uitspraak 'weer een stap voorwaarts naar de volmaking'.




Tweede Jan Steenstraat 107: DE SCHOENEN VAN WENSKAT

Krom Boomssloot 22: GEFRÖBEL EN NAAIWERK

Weesperstraat 95: HET LEKKER GROTE JAMIN

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; vakbondshistorie.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Weesperbuurt / Plantage