Achteromstraat 2 te Weesp: DE GERESTAUREERDE LEEUW




Sinds 2020 staat het weer duidelijk leesbaar op de muur in Weesp

De gevelreclame van Mouterij De Leeuw en de Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij in 2019

Bij restauraties leer je bijvoorbeeld wanneer welke letter hip is in welke tijd, maar je leert ook iets van de geschiedenis van de betreffende stad of dorp. Bijvoorbeeld over Weesp kom je te weten dat er ooit aardig wat brouwerijen en jenever stokers onderdak hadden. De schepen die over de Zuiderzee naar de grote stad voeren, deden daarom graag eerst deze haven aan.

Het pand hier aan de Achteromstraat om de hoek van de Vecht was het onderkomen van diverse brouwerijen, waarvan De Leeuw van de heren Enkelstroth & Thumann de bekendste is. Op oude reclameprenten staat het pand grootser afgebeeld dan het werkelijk is. De poort in het midden is nog steeds aanwezig, maar erboven is nu niets meer te zien van leeuw of tekst. Onze tekst zie je links op de muur, achter de boom. Stadsgids Ellen Pouwels van de Historische Kring Weesp (H.K.W.) liet bij haar rondleidingen graag de sporen er van zien. Haar viel op dat er meer en meer verf afbladderde. Een goede reden voor de kring om uit te zoeken hoe dat te restaureren.

De werkelijke vorm van voorheen brouwerij en mouterij De Leeuw

Het pand is, voordat Johann Thumann en Johan Enkelstroth er in 1863 hun mouterij De Leeuw beginnen, van brouwerij De Trompet. Nazaten van Enkelstroth runnen de firma tot 1930. Op dat moment is voor hun de concurrentie van Heineken en Amstel gewoon te groot. Men gaat wel verder met een limonadefabriek. In 1932 koopt Aldert Meijer uit Bussum die en maakt er Mineraalwater- en limonadefabriek De Leeuw van. Een paar jaar later zitten hier ook nog een brandstofhandel en een ijsfabriek. Die laatste maakt geen schepijs, maar zogenaamd ijszout. Dat is best wel giftig en smelt heel langzaam. Daarop zijn ijskasten en tapperijen bedacht.
De heer Meijer heeft ondertussen het agentschap voor onder andere het bier van de Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij, Hero frisdranken en Coca Cola. Ook verkoopt hij likeuren. Maar ook hier komt aan alles eens een einde: de Weesper IJsfabriek stopt al in 1938, de brandstofhandel in 1944 en Meijer zijn onderneming rond 1950.


De resten van de letters zijn de basis voor de restauratie

De oudste tekst op de muur is dus die van Mouterij De Leeuw. Af te lezen aan de lettervorm is deze aangebracht aan het einde van de negentiende eeuw. Daaroverheen heeft Aldert Meijer na 1932 de teksten Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij en A. Meijer limonaden en likeuren tel - 281 in een moderne schreefloze letter laten schilderen.

Via navraag bij derden komt de H.K.W. in contact met W.H.G. te Amsterdam. Zij wijzen H.K.W. door naar typograaf Edd Simons en restaurateur Ellen Bouman. Al snel is het voorstel van Edd en de begroting van Ellen goedgekeurd en gaan zij aan het werk. Nadat de steiger is geplaatst bekijkt Ellen de laatste resten verf om de juiste kleuren te bepalen. Daarna trekt Edd de sporen van de letters over op calque-papier om die aan een ruime tafel op te schonen.


De typograaf tekent de sporen over op papier

Op het rode vlak worden de letters weer terug getekend

De restaurateur begint direct met de stevige schoonmaak van de muur: hoe schoner die is, hoe beter de nieuwe verf hecht. Daarna brengt zij op het aangegeven vlak de donkerrode kleur aan. Als die droog is trekt de typograaf de schone letters over op de muur en gaan beide aan het werk om de tekst op de bakstenen terug te toveren. Geheel is, mede door de ruime belangstelling van Weespenaren, uitgevoerd in anderhalve week tijd.

Geduldig schildert restaurateur Ellen Bouwman de reclame terug

Het resultaat van anderhalve week werk

Zo zijn de zorgen van stadsgids Ellen Pouwels gelukkig voor de komende decennia verholpen. In de kerk aan de overkant is het lokaal gebrouwen Wispe bier te koop. Stiekem hoopt WandWoorden dat de restauratie een thuisbouwer motiveert om snel het echte Weesper De Leeuw bier te brouwen.

Weesp en de mouterij heten u welkom


ELDERS IN DE STAD



Klik bij beschrijving op de link en wandel langs het beletterde verhaal.

historisch beeld en informatie: Historische Kring Weesp; nederlandsebiercultuur.nl
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Weesp