Amstel 54: GOLVEND BIER
Links de Halvemaansteeg, op de voorgrond de Amstel, 2024
Dezelfde plek, dik een eeuw eerder
Een specialist in Amstel bier
In golvende vorm
Het is duidelijk leesbaar: begin vorige eeuw is hier Amstel bier te koop. Men is er zelfs in gespecialiseerd, zo staat het geschilderd in een display letter op de kroonlijst van de pui. Misschien is de golvende vorm van de belettering op de ramen geïnspireerd op wat bier met je kan doen. Ook op en boven de deur staat het merk geschilderd. Plus de prijs ervan: 9 cent per halve liter.
En overal staat het telefoonnummer. Is het voor de service u belt, wij brengen? Echt niet. Het is gewoon een middel om je de kroeg in te lokken. Want thuis heb jij nog lang geen telefoonaansluiting, bellen doe je hier. Of je wordt gebeld, want je bent hier toch altijd rond dezelfde tijd. En ben je dat niet, dan stuurt de bardame haar neefje wel weer even naar je huis verderop: "Telefoooon!". En als je er weer bent, bestel je natuurlijk ook weer een pilsje. Ja, er is over nagedacht!
In de op het raam geschilderde naam Amstel Bieren zie je een Hollandse letter-trend van die tijd, nergens anders kom je die tegen. De eerste letter heeft namelijk allerlei krullen en uitlopen die niets te maken hebben met kalligrafie of schoonschrift. De rest is dan weer zo kaal als maar zijn kan.
Onder dat biermerk staat in een scriptletter - net niet leesbaar - de naam van de eigenaar en dat deze de vergunning heeft voor het tappen.
De praktijk van mevrouw Perel
Maar wat doet dat pedicure bord daarboven aan de muur? Nou, daar zit de praktijk van mevrouw M. Perel. Zij is naast pedi- ook manicure en heeft het vak geleerd van grootvader Henri. En die weet kwaliteit te leveren: in 1837 is hij benoemd tot pedicure van het hof. Ook kent iedereen zijn likdoorn-zalfje, het heeft - zie hieronder - een duidelijk handelsmerk. Mevrouw Perel runt vanaf 1905 hier dagelijks haar praktijk van 2 tot 4 uur.
Het beeldmerk van Henri Perel
Eind jaren dertig is het pand opgekocht door de gemeente Amsterdam. Die is van plan vanwege het groeiende verkeer, de Halvemaansteeg te verbreden. Daarvoor moet het café - dan genaamd 't Hoekje - worden gesloopt. Gelukkig wordt dit plan stilgezet door een oorlog. Het pand is in 1949 verzakt en moet aan alle kanten worden gestut. De gemeente breekt het even later af, maar niet vanwege dat brede-straat-plan, maar vanwege herbouw van dit Rijksmonument.
Het gestutte pand, 1949
> GRACHTENGORDEL - ZUID
ELDERS IN DE STAD
Klik bij beschrijving op de link en wandel langs het beletterde verhaal.
historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; data.amsterdam.nl; J .G. Wattjes: Amsterdams Bouwkunst en Stadsschoon 1306-1942
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Grachtengordel - Zuid, Centrum