Bellamystraat 47: OLYMPIA ALS BIOSCOOP



Een pixel Olympia

De Olympia Bioscoop in de Bellamystraat

In de stille Bellamystraat staat het grootse pand Olympia. Het is in 1928 gebouwd naar een ontwerp van architect Th. Philippi met de gevel in een strakke zakelijk variant van de Amsterdamse School. De vorm van de naam is het resultaat van recent geduldig laswerk: een hekwerk van vele vierkantjes. Het is een variatie op de oorspronkelijke vorm: een tegeltableau. De letters zijn zo een voorloper op het pixel-font, zoals nog niet zolang geleden te zien op computerschermen en Nokia's.

Geduldig laswerk

Het originele tegeltableau

De begane grond is gebouwd als garage en op de eerste verdieping zit een biscoop met zo'n tweehonderd zitplaatsen. De film wordt per bakfiets opgehaald bij een verhuur firma. Op last van de brandweer - er zijn te weinig nooduitgangen - moet het doek in de zaal nat worden gehouden. Dat gebeurt via een waterleiding met gaatjes die erboven langs is gemonteerd.

In het begin is er drie dagen per week film. De zondagmiddag is voor de kinderen, films voor de volwassenen worden in de avond gedraaid. Speciaal voor werkelozen is er op dinsdag een gratis voorstelling. Na overname van de familie Van Rooyen exploiteert Bartus Ottema de Olympia tot zijn overlijden in 1949. Daarna is het in handen van de firma Het Bioscoopbedrijf.


De courant, Het nieuws van den dag, 21 april 1933

De portier is Ome Bertus, die woont aan de overkant. En Karel is de chocoladejongen. Op de gang loert het apparaat met een grijparm dat diep onderin vol ligt met klokjes en horloges. Bijnaam van de Olympia is de plump-bioscoop: huismoeders nemen namelijk graag aardappels mee om die tijdens het kijken te schillen. Plus de pan met water waar de geschilde aardappels in worden gegooid: plump!

Midden jaren zestig is het allemaal voorbij, want televisie neemt het over. Heel even zit er dancing De Grot waar ook live beatmuziek speelt. Maar dat geeft zoveel geluidsoverlast dat na een maand of twee men de deur alweer moet sluiten. In de jaren tachtig is het het Turks Cultureel Centrum, daarna even een dansschool. Een paar jaar geleden is alles omgebouwd naar appartementen op een ontwerp van Van Oostveen Architectuur

Zoek de verschillen in de bouwtekening van toen en nu

Het blijft WandWoorden verbazen wat je te weten komt met het uitzoeken van hoekige letters in een muur!


> BELLAMYBUURT

ELDERS IN DE STAD



Klik bij beschrijving op de link en wandel langs het beletterde verhaal.

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; het Parool; delpher.nl; Ons Amsterdam; Saturday night at the movies: het grote Amsterdamse bioscopenboek;
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Centrum, Oud-West, De Baarsjes, Bellamybuurt