De Ruijterkade 143: VEEVOER VAN BULSING & HESLENFELD



De pui met een tegeltableau

Met links Bulsing &

En rechts Heslenfeld

Het is een opvallende gevel, vol oranje bakstenen. Helemaal bovenaan heeft het de vorm van een standaard huis, met patronen in de bakstenen muur en drie pilasters. Boven die in het midden is in natuursteen de Mercuriusstaf afgebeeld. De pui heeft lateibalken, ruime ramen en een tegeltableau met passende kleuren en in een schreefletter de naam: Bulsing & Heslenfeld. En op straat niveau een zwart granieten gedenksteen, gelegd door de heer Heslenfield in 1900.

Het oranje pakhuis met drie pilasters

Met boven de middelste een afbeelding van de Mercuriusstaf

En onderaan de gedenksteen met het jaartal 1900

Dat is ook het jaar dat het pand is gebouwd, naar een ontwerp van architect J.A. van Straaten (1862-1920). Hij is ook de ontwerper van de Bijenkorf. Origineel bestaat de pui uit smalle stroken van ramen met glas en lood en toegangsdeuren. Deze details zijn, net als de naam op de nok van het dak, jammergenoeg in de loop van de jaren verloren gegaan.

De bouwtekening van architect J.A. van Straaten

Met glas in lood ramen in de pui

Maar wie zijn dan die opdrachtgevers Bulsing & Heslenfeld? Dat zijn Charles Bulsing uit Den Haag en Willem Heslenfeld uit Bussum. Aan het eind van de negentiende eeuw handelen zij voornamelijk in margarine, maar als ze ontdekken dat in veeteelt meer geld is te verdienen richtten zij zich op de import van Amerikaanse tarwe, granen, meel en mais. Het geproduceerde veevoer zorgt ervoor dat het melkvee grotere melkproductie levert. In Rotterdam is al een bijkantoor geopend, hier in Amsterdam bouwt men voor de groeiende onderneming dit pand. Op de zijkant is even later groot een reclame geschilderd, om niet alleen de varenden op hun product te attenderen, maar ook de reizigers in de trein. Op een foto uit die dagen kun je nog net zien hoe groot die beschildering dan is.

De Ruijterkade richting oost, rechts het Centraal Station en in de verte Bulsing & Heslenfeld

Met een ruim beletterde zijmuur: Magazijnen van Amerik. tarwebloem, lijnmeel, veevoeder, [...] stijfsel

In 1909 trekt Charles Bulsing zich terug uit de onderneming, een paar jaar later verandert de naam in Handelmaatschappij voorheen Bulsing & Heslenfeld met nog steeds als doel de handel in en het verwerken van meel, graan en veevoeder.

Een kwitantie van Bulsing & Heslenfeld uit 1909

Een dikke tien jaar later haalt het bedrijf de krant door iets totaal anders: een voortvluchtige employé! De politie in Weesp krijgt namelijk argwaan, wanneer in hun stad een persoon een pand koopt waar je als boekhouder nooit genoeg geld voor verdient. Het blijkt dat deze dat bedrag uit de kas van Bulsing & Heslenfeld leent. Later is hij veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf.

Een klassieke C met erna een ruimtelijk & teken

Met iets teveel ruimte tussen E en S

Willem Heslefield is naast directeur ook zeer actief voor de katholieke gemeenschap. Hij zit in allerlei besturen en verenigen van en voor het geloof. Na een vergadering tot laat in de avond in het voorjaar van 1933, wordt hij thuis onwel en even later is hij overleden. Hij wordt begraven in de rooms katholieke begraafplaats van Bussum. Het bedrijf Bulsing & Heslenfeld is pas een generatie later voorbij, maar vertrekt al snel uit het pand aan de De Ruijterkade. Vanaf eind jaren dertig is een van de vaste huurders bandenmaatschappij N.V. Fisk. Daar staat in een muur van de buren met een soort gevelsteen nog een kleine verwijzing naar. Door de jaren heen worden er lichtbakken in allerlei vormen en maten onder andere voor N.V. Yokota Europa aan de gevel en op de nok van het dak gemonteerd. In 2011 is het geheel, ondanks dat het geen monument is, zo veel mogelijk naar de oude vorm teruggebracht. Daarbij is het tegeltableau voorzichtig schoongemaakt: het was al decennia met een dikke laag zwart beschilderd...

In 1910 ligt de kade veel dichterbij het pand van Bulsing & Heslenfeld


> Wandel met een gids door je beletterde buurt!

> ELDERS IN DE NIEUWMARKTBUURT

ELDERS IN DE STAD >



Klik bij beschrijving op de link en wandel langs het beletterde verhaal.

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; Rijksmuseum; patrickp.nl;
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage, Oosterdokseiland, Centrum - Oost