Ferdinand Bolstraat 108: SPAAR JE POEN!



Nu zijn er betaalbare schoenen te koop

Voorheen kun je op dezelfde plek er voor sparen

In een moderne letter staat het strak geschilderd op het raam

Groot staat op het raam in een voor 1908 moderne en zakelijke letter geschilderd in kapitalen: Spaarbank voor de stad Amsterdam. Ook het raam is modern: nog niet zo lang kan men glas in zulke ruime afmetingen produceren. Het grote uithangbord boven de ingang is wel oud en vertrouwd: de buis boven langs geeft aan dat deze op gas werkt.

Elke werkdag in de avond geopend van half zeven tot half negen

Maar wat is de Spaarbank dan?

De Spaarbank is een filantropische instelling, opgericht in 1840, die ten dienste staat aan de lagere klassen; haar taak is het opvoeden van haar clientele tot verantwoordelijke en zelfredzame burgers. De Spaarbank is uitdrukkelijk niet bedoeld voor bedeling maar voor armoede-preventie. Kredietverschaffing is uit den boze, voor dat moet men bij een Hulpbank zijn.


Het hoofdkantoor van de Spaarbank is begin van de twintigste eeuw gevestigd aan de Oude Turfmarkt. Na een grondige verbouwing van het gebouw zit het bureau van inbreng in het beneden- en het bureau van uitbetaling in het bovenlokaal. Hulpbureau's zijn gevestigd in onder andere het Zeemanshuis aan het Kadijksplein en het Koning Willemshuis in de Egelantiersstraat. Door heel de stad zijn, zoals deze hier op Ferdinand Bolstraat, bijbureau's.

Het bedrag staat genoteerd in het spaarboekje

Voor de Spaarbank is het contact met de klant heel belangrijk, zij zijn de eerste met dagelijkse openstelling: op dit adres is dat elke werkdag van 18:30 tot 20:30 uur. In 1903 wordt de zaterdag er aan toegevoegd. Andere banken zijn maar een paar uur per week geopend! De bestuurders vinden dat ze een opvoedenden rol hebben en richten hun blik daarom ook op de jonge spaarder: jong geleerd is oud gedaan. Daarnaast heeft dat spaargedrag van de kinderen natuurlijk ook gunstige invloed op de hardwerkende ouders.

Is het een passend symbool voor de huidige lagere klassen dat hier nu een Van Haren zit? En aan de overkant de HEMA. En op de hoek verderop Leenbakker.



> Wandel met een gids door je beletterde buurt!

> ELDERS IN DE OUDE PIJP

ELDERS IN DE STAD >



Klik bij beschrijving op de link en wandel langs het beletterde verhaal.

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Oude Pijp, Hercules Seghersbuurt, De Pijp, Rivierenbuurt, Zuid