Houtkopersdwarsstraat 1: DE GOEDE IN ALLE SOORTEN VISCHWAREN

De dame bij de marktkraam onder de gevelreclame verkoopt groente en fruit, maar voor de rest is het vooral vis wat in dit straatje te koop is. Want in het begin van de vorige eeuw staat de Houtkopersdwarsstraat beter bekend als de Vischsteeg. De joekel van een advertentie op de zijmuur van de Jodenbreestraat laat dat duidelijk zien. Deze reclame is van D.L. de Goede en hij handelt in alle soorten gezouten, gerookte en gedroogde 'vischwaren'. David de Goede verkoopt al vis vanaf 1881 in deze straat. Hij begint op no. 5, en in 1906 verhuist hij met zijn winkel naar no. 1. Op onderstaande foto staat hij daar bij de ingang.

Ook al is de winkel maar twee panden naar links opgeschoven, de opening wordt groots in het Nieuw Israelietisch Weekblad aangekondigd. Een vast symbool bovenaan De Goede's wekelijkse advertentie is de vis (met een snotje).
Net zoals de andere kooplieden hier in de straat, kent David de smaak en de manieren van zijn klanten. Aan hoe deze de vis keurt, weet de verkoper welke prijs hij kan vragen. Want vaste prijzen bestaan niet in die dagen. Daarnaast heeft de koper vaak voorkeur voor speciale delen en niet de vis in zijn geheel.

Aan de overkant, voor no. 2, staat de kraam van Brutale Coba. Volgens overleveringen bedient zij zich ongegeneerd van een klassieke truc om de vis er bol, glanzend en vers uit te laten zien. Ze stopt gewoon een rietje in diens 'poepert', blaast deze vol met lucht en klaar is Coba. Dit soort gesjoemel zorgt vaak genoeg voor ruzie in de buurt. Zoals omschreven in onderstaand artikel uit oktober 1925, waarbij het toegestroomde publiek de politie belaagt. Ondanks dat er versterking met paarden, knuppels en zwaarden bij komt, blijft het hier tot in de avond onrustig.


David de Goede overlijdt in 1920, zijn zoon Manus gaat door met de onderneming tot zeker 1934. Maar twee jaar later sterft hij op slechts 53-jarige leeftijd. In de wijk wordt dan al veel gesloopt, omdat het gros van de panden werkelijk krotten zijn en op instorten staan. Ook deze kant van de Houtkopersdwarsstraat moet eraan geloven, in 1939 is het complete blok verdwenen. Zie de foto hieronder, uit de krant Het Volk. Bedoeling was, om net zoals verderop aan de Nieuwe Uilenburgerstraat, ook hier mooie woningen en winkels te bouwen. Maar ja, toen kwam er een oorlog.

PS Lees meer over Brutale Coba in dit artikel over haar in Ons Amsterdam.

Valkenburgerstraat: HAAR, HOUT, FRUIT EN NOG VEEEL MEER!

Rozengracht 215: DE EXCELSA VAN MARINUS

Jodenbreestraat 29: KOFFIE EN THEE OP DE MUUR

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; joodsamsterdam.nl; onsamsterdam.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage