Kalverstraat 113: DIKKER, THIJS EN OESTERS
Swarovski Boutique op no. 113, 2024
Oestersalon Dikker & Thijs op no. 113, rond 1915
Langer dan een eeuw geleden heeft dit pand aan de Kalverstraat al een grote etalage met in het midden de ingang. Nu is het een Swarovski Boutique, voorheen verkochten Dikker & Thijs er hun vis-specialiteiten.
Omschrijving van de naam en waar op waarschijnlijk zwart glas met de letters in goudfolie
Netjes beletterde etalages en...
...een Hollandse Moulin Rouge danseres?
Op de lateibalk staat in verschillende lettervormen: oestersalon, Dikker & Thijs en vischhandel. En op de ramen staat geschilderd - met een vrolijke R - wat er te koop is: fruit, comestibles, primeurs, oesters, kreeften, caviar. In de etalages en de vitrines toont men volop delicatessen.
Maar wat is toch dat decoratieve element daar op het glas? Is het de Hollandse klompen versie van een swingende Parijse Moulin Rouge danseres? Maar wat heeft dat met vis te maken?
Na wat zoeken bij databronnen is het al snel duidelijk: het heeft niets te maken met nachtelijk vermaak, het is een logo vol vissen, kreeften en oesters. En op die laatste staan ook nog de initialen van Dikker & Thijs. Ook in advertenties komt Bagatelle ter sprake, dat is naam van het restaurant. En het blijkt hip om in die dagen na bezoek aan bijvoorbeeld schouwburg of theater alhier te soeperen.
Het logo van Dikker & Thijs
De Tijd: godsdienstig-staatkundig dagblad, 10 november 1915
Frederik Wilhelm Dikker start in 1895 even verderop zijn delicatessenwinkel. Tien jaar later verhuist hij naar no. 113 en opent er Dikker & Co.. Op de foto met zicht op de hoek van het pand, staat die naam nog op de lateibalk geschilderd. Door de hoge kwaliteit van de viswaar is de onderneming snel bekend in heel Nederland. Vanaf 1915 voegt de energieke koopman Henri Thijs zich als vennoot bij de onderneming. Hij heeft in heel Europe ruime ervaring opgedaan in allerlei horeca. Het restaurant gaat al snel verder onder de naam Dikker & Thijs. Zij introduceren de Franse keuken in Nederland.
Restaurant Bagatelle, met op de kroonlijst nog Dikker & Co., rond 1915
Links de Watersteeg, 2024
De Maasbode, 20 oktober 1921
In 1921 openen de heren op de Leidsestraat 82 - 84, op de hoek met de Prinsengracht, een volgend oestersalon en restaurant. En die plek blijkt een groot succes: al een jaar later is het voorbij met die op de Kalverstraat. In 1957 ontvangt het restaurant een Michelin-ster, pas in 1994 sluiten de nazaten de onderneming. Het pand aan de Leidsestraat is nog steeds beletterd met Dikker & Thijs. Want zij, die de ruimte hebben overgenomen, vonden de naam en haar geschiedenis prima passen bij hun - vanaf het begin - goed lopend hotel.
Wat je toch weer te weten komt van je stad met het uitzoeken van een smaakvol logo op een raam!
Hotel Dikker & Thijs aan de Leidsestraat, hoek Prinsengracht
> BURGWALLEN - NIEUWE ZIJDE
ELDERS IN DE STAD
Klik bij beschrijving op de link en wandel langs het beletterde verhaal.
historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; Dikker & Thijs Hotel Amsterdam
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Burgwallen - Nieuwe Zijde