Kinkerstraat 138, hoek Tollensstraat: DE GLOOIENDE DE VRIES
Een teruggetoverde gevelreclame
Op de zijmuur aan de Tollensstraat
Sinds 2021 staat het weer duidelijk op de muur, de gevelreclame van De Vries, origineel uit het begin van de vorige eeuw. Deze Jan de Vries heeft magazijnen vol thee - en koffie - in Haarlem en Amsterdam.*
Een in 1984 in Het Parool gepubliceerde foto van Frans de Munck
En de in 1999 gemaakte foto van Anne Roos
De restauratie van deze reclame heeft als basis twee foto's uit de jaren tachtig en negentig uit een privé collectie. Daarop is de naam groot in een glooiende 3D letter op de muur geschilderd. Links boven staat een gevuld kopje thee, rechtsonder de namen van twee steden.
Decennia lang zit de De Vries belettering verstopt achter reclamedoeken. Op een foto uit 1926 is dat al te zien. De panelen worden elders geschilderd en daarna hier naar toe getransporteerd. Men klikt ze vast op het frame en klaar!.
De Kinkerstraat in 1926 bij een demonstratie van de Sociaal-Democratische Vrouwenbond, met links de Tollensstraat
Geschilderde panelen vastgezet op het frame
Door weggevallen panelen in 1969 is het frame goed zichtbaar
Rechtsonder is een deel van de De Vries reclame te zien
Het systeem wordt, zoals te zien hierboven, in 1969 nog steeds gebruikt. Maar in de jaren zeventig is het reclame schilderen zo goed als voorbij. Op de muur worden even later display's gemonteerd door bedrijven als JCDecaux. Daarop worden posters geplakt voor landelijke reclame campagnes. Pas na 2014 haalt het bedrijf haar billboard weg, omdat het nog maar weinig winst oplevert. De oude panelen en de latere displays zorgden wel voor resten op de muur van de eerste reclame .
De situatie voor de restauratie
Voor de restauratie van de De Vries reclame meet typograaf Edd Simons eerst de bakstenen. Met die maatverhoudingen maakt hij een grit om de reclame zoals op de foto's op papier uit te tekenen. Ondertussen maakt restaurateur Ellen Bouman de muur helemaal schoon. Sporen van een andere reclame komen daardoor tevoorschijn, maar daar is niet meer dan een kapitale A van over.
Sporen van een A
Een van de grote vragen voor de restauratie is: wat zijn de juiste kleuren? Want daarvan is nauwelijks iets te zien op de muur of op de foto's. Dus doet Edd maar eens navraag bij een specialist: het koffie- en theemuseum van Jan en Geertje te Steenbergen. Hij ontvangt van hen foto's van pakketten thee van een De Vries uit Leeuwarden met opdruk in licht groen en rood.
Er zijn ook affiche's en andere reclame uitgingen van thee uit die tijd met eenzelfde kleurstelling. Dus wordt het: licht groen en rood!
De Vries thee uit Leeuwarden
Nadat de restaurateur het groen op de schoongemaakte bakstenen heeft aangebracht, trekt de typograaf zijn aantekeningen op papier over op de muur. Daarna schilderen beide langs de lijntjes geduldig de letters en het kopje thee terug. De restauratie is in zo'n vijf werkdagen uitgevoerd met lof en waardering van buurtbewoners en ondernemers.
Dunne lijntjes op hobbelige ondergrond
Restaurateur Ellen Bouman vult geduldig de vlakken
De letters zijn twee bakstenen hoog
Het project is door Ellen en Edd uitgevoerd voor Werkgroep Historische Gevelreclames Amsterdam in opdracht van de eigenaar van het pand: Egeria.
> BELLAMYBUURT
> WANDDOET!
ELDERS IN DE STAD
Klik bij beschrijving op de link en wandel langs het beletterde verhaal.
historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; tijdschrift Ons Amsterdam
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Burgwallen - Nieuwe Zijde