Nieuwendijk 128 - 132: OOIT HET LUXOR THEATER
Voorheen het Luxor Theater, 2024
Het Luxor Theater in 1956
In 1896 is het de Bijenkorf met links tussen de dames, baas Arthur Israel
De Bijenkorf, dan in handen van Arthur Israel, is in 1906 op de Nieuwendijk onder andere gevestigd op de nummers 130 en 132. Maar de winkel heeft meer ruimte nodig dus koopt en ruilt Israel omliggende panden met buren. Zijn plan is om alles stuk voor stuk te slopen voor telkens een stukje nieuwbouw. Maar zijn tijdelijke winkel - gebouwd naast de Beurs van Berlage - trekt veel meer bezoekers. Israel besluit al snel om niet hier, maar op het Damrak een nieuw complex te bouwen. U kent het resultaat.
Ondertussen zijn de panden op no. 128, 130 en 132 al gesloopt. Wat te doen met deze kale plek? Arthur Israel denkt even rustig na en roept: "We bouwen er het Luxor Theater!"
De bouwtekening van het Luxor Theater, 1918
De bouw van deze bioscoop gebeurt in 1911 en heeft dan drie ingangen naast elkaar met erachter een vestibule. Zeven jaar later is er een eerste verbouwing en wordt onder andere een nooduitgang naar de Kolksteeg aangelegd. Het huidige pand aldaar op no. 1 is een resultaat van de bouwplannen toen.
In 1925 is er een stevige verbouwing aan de voorkant, nu door de nieuwe eigenaar: A. Cohen.
Het nieuwe plan voor de gevel van het Luxor Theater
Met een gevel in wit en groen geglazuurde bakstenen, 1925
De heer Cohen maakt van de ingang in het midden een grootse doorgang, met daarboven Luxor Theater in een koperen halve-worst-letter. De andere twee ingangen links en rechts worden verkleind naar een dubbele deur. De nieuwe gevel is voorzien van wit en groen geglazuurde bakstenen. In de jaren dertig hangt de gevel vol met strak geschilderde doeken over de betreffende film en de entreeprijzen. Als je heel goed kijkt op het plakaat zie je rechtsonder de handtekening van het daar in gespecialiseerde reclamebureau Luhlf. Hun werkplaats zat in de Jordaan.
Het ruim beletterde Luxor Theater met...
Rechtsonder de credit van Luhlf, 1936
Eind jaren vijftig is, zoals je op de eerste foto's ziet, de glorie er al af. In de jaren zeventig wordt de ruimte omgebouwd naar onder meer de huidige - karakterloze - winkelpui.
> BURGWALLEN - NIEUWE ZIJDE
ELDERS IN DE STAD
Klik bij beschrijving op de link en wandel langs het beletterde verhaal.
historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam;
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Burgwallen - Nieuwe Zijde