Nieuwendijk 211 - 215: HET SCHOENZOOL-MANNETJE LEERTIP

Bovenstaande foto is uit 1956, maar het schoenmakersconcern Van Haren heeft al sinds 1939 hier een winkel op Nieuwendijk. Het is dan het zeventigste filiaal van de onderneming in Nederland en het achtste in Amsterdam. Ivo van Haren begint de fabriek in 1920 in Waalwijk in Noord-Brabant. Zijn eerste winkel opent hij in 1929 in Rotterdam.

Voor de winkel hier op de Nieuwendijk is veel ruimte nodig. Daarom wordt de pui van no. 213 en 215 samengevoegd. De ingang komt precies in het midden. In advertenties wordt groots de opening aangekondigd. Daarin staat dan al het bekende Van Haren-in-een-boog-logo en linksboven hun klassieke icoon: het schoenzool-mannetje 'Leertip'. Op de foto uit 1956 zie je het logo als uithangbord in neon.



Veel eerder, namelijk in 1896, worden hier op no. 215 al schoenen verkocht, maar dan door Anton Huf und Söhne. Op de ansichtkaart zie je de volle etalages met prachtig beletterde ramen. Op het display bord op de kroonlijst van de pui staat de naam in vergulde letters. En als uithangbord hangt links een laars en rechts een handschoen.



Vanaf eind jaren veertig zit naast Van Haren op no. 209 Harkema. Dat maakt het grote neon uithangbord meer dan duidelijk. Het is het restaurant en lunchroom van Freerk (ja echt, met een 'r' teveel) Harkema. Hij is bakker in Hoorn, tot hij met dit horeca avontuur begint. Naam en faam heeft hij al snel met zijn moorkoppen. Omdat het goed gaat met de onderneming, wil hij uitbreiden. Daarvoor krijgt hij toestemming van de gemeente om de eerste verdieping op 211, dus boven Van Haren, erbij te trekken. De op het stucwerk geschilderde afbeelding symboliseert het serveren van maaltijden uit heel de wereld.
Tot begin jaren zeventig houdt Harkema het vol, maar even later zit hier een Italiaans restaurant.




Van Haren overleeft wel de goede en slechte tijden van de Nieuwendijk. De schoenen worden nu niet meer gemaakt in Waalwijk, maar de fabriek aldaar is wel een bedrijfsmonument. Hun logo-in-een-boog wordt sinds eind jaren tachtig niet meer gebruikt. Jammer genoeg geldt hetzelfde voor Leertip, het schoenzool-mannetje.



Gravenstraat 10: DOOR J.J. ARND & ZONEN GEDRUKT!

Van Woustraat 120: HET WAPEN VAN WIJNBERGH & CO

Zoutsteeg 9 - 11: DE VORSTENLANDEN VAN HUF

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; wikipedia.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Burgwallen - Nieuwe Zijde