Nieuwezijds Kolk 4 - 8: DE UNIEKE EITJES VAN J.T. JANSEN

Nieuwezijds Kolk 8: Eierhandel

Nieuwezijds Kolk 6: J.T Jansen en Zoon

Nieuwezijds Kolk 8: Eierhandel

Bovenaan de pui op het unieke tegeltableau is duidelijk leesbaar wat hier zat: de eierhandel van J.T Jansen en Zoon. In 1906 laat Jansen dit pand bouwen voor zijn onderneming. Boven komen woningen, op de begane grond zit in het midden het kantoor met links en rechts daarvan de in- en uitgang van het magazijn. Die loopt in een lus achter langs het kantoor. In de kelder staan de eierbakken, gewoon omdat het daar constant fris is.

Een deel van de bouwtekening uit 1906

Het plan is getekend door Bruijn & Hogeman, een architecten duo waar verder niets over vindbaar is. Op hun tekening staat het tegeltableau al aangegeven. Wie deze heeft gemaakt is jammergenoeg niet duidelijk. En dat is heel jammer, want de uitvoering is uniek. Alleen boven en onder zitten rechthoekige tegels, de anderen hebben de vorm van de letter, het ornament of het vullend wit. Die letter ziet hier en daar eigenwijs uit. Zoals het ronde wit van de A en een heerlijk krul aan de J. De kleuren van de tegels zijn nu vrij schraal, waarschijnlijk zagen ze er ooit voller uit.

Het ronde wit van de A

De J met een krul

Volgens archiefkaarten zit de firma J.T. Jansen hier zeker tot in de jaren tachtig. Volgens een terraszitter van het huidige café zit het familiebedrijf nu ergens in de buurt van Maastricht. Dat werd hem tenminste verteld door een nazaat die een paar jaar geleden nieuwsgierig naar het pand van zijn voorvaderen kwam kijken. Een zoektocht op de site van de Kamer van Koophandel levert wel een eierhandel onder die naam op boven Maastricht, maar dan met twee s-en: pluimvee en poeliersbedrijf Janssen. Wandwoorden moet er maar eens navraag doen!



verderop...

Nieuwezijds Voorburgwal 29: WIJNGAARDEN TRANSPORTEERT!

WAAR ZIJN WANDWOORDEN?

WANDEL MET WANDWOORDEN!

HIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDEN

WIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl;
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Burgwallen - Nieuwe Zijde