Nieuwezijds Voorburgwal 57 - 59: BETLEM'S WILD
Nu een restaurant
Dan een geliefde poelier
Met de waar op de gevel geschilderd
En de naam onder het raam
Zo'n honderd jaar geleden weet Betlem's Wildhandel wel met hun vleeswaar voor de kerstdagen naam te maken. Doodsimpel door vanuit de leverancier met hun vol geladen kar geduldig door de stad naar de slagerij aan de Nieuwezijds Voorburgwal te paraderen. En voor die winkel presenteert poelier Betlem dan het wild tegen de gevel, om de klant vooral lekker te maken. Al snel staat er een lange rij voor de winkel.
Poelier Betlem presenteert
Een lange rij voor de ingang
Op de keldermuur staat de naam geschilderd, boven de pui staat stuk voor stuk de waar vermeldt: hazen, faisanten, poulardes, canetons enz.. Faisanten is de oude omschrijving van fazanten, poulardes zijn kippen, canetons jonge eenden. Als je binnenkort richting Centraal Station fietst moet je hier maar eens stoppen en even boven de serre van het huidige restaurant loeren, dan zie je duidelijk de sporen van de wildhandel.
Sporen van hazen
En van canetons
"Hazen, faisanten, poulardes, canetons enz."
Poelier Reindert Betlem uit Wormerveer neemt in 1923 deze goedlopende onderneming over van zijn oudere broer Herman. Die verhuist namelijk met zijn echtgenote naar Muiden, waar zij iets totaal anders beginnen: Betlem's Ontspanning waar je onder andere - echt waar - kunt gondelvaren. Reindert woont met zijn gezin boven de winkel. Hij plaatst met grote regelmaat advertenties in de krant, waaronder een voor die tijd heel unieke: een foto van de wild presenterende winkel. Zeker tot eind 1939 runt de familie Betlem hier de wildhandel.
De Amstelbode, 19 december 1925
Het blijft vermakelijk wat je te weten komt met het neuzen door de WandWoorden van je stad!
Nieuwezijds Voorburgwal met rechts de Dirk van Hasseltssteeg
“Met de kop en de poten er nog aan wist je zeker dat het geen kat was. Het waren vaak konijnen uit de duinen waar het water van Amsterdam vandaan kwam. Er was een overschot en ze vraten alles op als ze niet afgeschoten werden. Daarbij, het mes sneed aan twee kanten: de duinen met hun begroeiing bleven in stand en de mensen hadden een stukje vlees. Meestal maar één keer per week, want voor meer was geen geld.” Marianne Bitter
> BURGWALLEN - NIEUWE ZIJDE
ELDERS IN DE STAD
Klik bij beschrijving op de link en wandel langs het beletterde verhaal.
historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Centrum, Burgwallen - Nieuwe Zijde