Prinseneiland 32: HET CITROENGERASP VAN DE KLERK

Een onopvallend pandje, krap aan de kade van de Eilandsgracht tussen Prinseneiland en het spoor richting Haarlem. Gebouwd is het net voor de oorlog, heeft ruime ramen en was tot 1950 het atelier van kunstschilder Henri L. Wiertz. Daarna worden er decennialang citroenen geschaafd. Dat gebeurt door het bedrijf van J.C. De Klerk Jr.. De onderneming begon hij in de jaren dertig aan Marco Polostraat in West.
Op de muur die toen nog zichtbaar was vanaf de Haarlemmer Houttuinen en vanuit de trein richting Haarlem, staat netjes in een schreefloze letter de naam en 'citroenrasp' plus 'gekorven snippers' geschilderd. Dat heb je nodig als smaakmaker voor bijvoorbeeld gebak. In de metalen kop van de zesteur zitten vier tot zes 'oogjes'. Die schraap je langs de schil en zo schaaf je fijne draadjes van de citroen. De Klerk had er zeker een handigere machine voor.


Er is wel eens navraag gedaan over mogelijke restauratie van de tekst, maar de huidige bewoners hebben daar geen behoefte aan. Want hun relatie met de vorige eigenaar, De Klerk dus, heeft een zure nasmaak…


Grote Bickersstraat 15 - 17: DE IJZERSTAVEN

Schippersstraat 11 - 13: BRAND IN DE RIJWIELFABRIEK!

Prinseneiland: EEN EN AL PAKHUIS!

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; wikipedia.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Haarlemmerbuurt