Prinsengracht 276: KOLONIALE WAAR BIJ LOOSE



Prinsengracht 276, 2022


Prinsengracht 276, rond 1900

Links op de dekschuit, op deze druk bevolkte foto, staat een net geklede heer. Waarschijnlijk is het de eigenaar van het sjouw-bedrijf waar de witte werkmannen hard voor bezig zijn. Zij dragen hier de volle zakken naar het pakhuis aan de Elandsstraat. Op de ladder naar de eerste verdieping geeft de een de lading door naar de ander. Maar wat zit er in? Graan? Specerijen? Koffie? Thee? Op de jute zak staat alleen dat het 'Best' is.




Op de borden aan de Prinsengracht 276 staat wel duidelijk wat je er kunt krijgen. Groot geschilderd, in een voor begin 20e eeuw moderne schreefloze letter, lees je: kolonialen en grutterswaren. Dat betekent vooral dat het allemaal lang houdbaar is, want zoiets doodgewoons van nu als een ijskast, is er nog lang niet. De winkelier Loose verkoopt er onder andere thee, koffie en cacao. Allemaal goederen afkomstig uit die verre Hollandse koloniƫn. Ook verkoopt men er rode en witte bessen- en frambozenwijn van H. Donker.

Het nieuws van den dag, kleine courant, 6 juli 1899

Hendrik Loose neemt samen met zijn zus Louisa Maria eind van de 19e eeuw de onderneming over van pa Diederick. De winkel zit eerst aan de Elandsgracht. Diederick zelf laat in die dagen in een advertentie weten, samen met andere winkeliers, dat het wel mooi is geweest met die late sluitingstijden. De deur gaat vanaf dan stukken eerder dicht: om 10 uur (!) 's avonds.

Hendrik overlijdt onverwacht in 1923 op slechts 52-jarige leeftijd. Zijn zus gaat door met de winkel tot ver in de jaren dertig onder de grootse naam De Koophandel.



Elandsstraat 2 - 4, 1954

En ondertussen verbouwt de nieuwe eigenaar van het pakhuis aan de Elandsstraat het om naar een werkplek voor zijn kartonnagefabriek Backx & Co. Hij schildert die naam op de pui en maakt hier dozen tot ver in de jaren zeventig.

PS Als iemand de huidige eigenaars van het pand kan overtuigen voor het terugschilderen van die tekst, hoort WandWoorden dat heel graag!


Elandsstraat 2 - 4, 2022



Tweede Looiersdwarsstraat 16 en Akoleienstraat 2: DE BRANDSTOF VAN MARCUS

Jacob van Lennepstraat 82: JAN BUURMAN GESCHILDERD

Spuistraat 255: DE RAAP VAN WINKELMEIJER



WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Jordaan