Reguliersbreestraat 2: DE RIDDER EN HET RIET
Reguliersbreestraat 2 en hoek Muntplein, 2024
Reguliersbreestraat 2 en hoek Muntplein, rond 1913
Al geruime tijd heeft de gevel van het pand op de hoek van Reguliersbreestraat en Muntplein weer de originele vorm als in de 18e eeuw. In 1912 namelijk is deze gemoderniseerd in opdracht van de toenmalige eigenaar Frederik de Ridder. Dat betekent dat niet alleen de begane grond een en al etalage is, nee ook de eerste verdieping wordt daaraan opgeofferd. Op de kroonlijsten staat - in waarschijnlijk bladgoud op zwart glas - in een art nouveau letter in kapitalen rieten meubelen, mandewerk en gebrs. F. & L. De Ridder. Let op de opvallend lange tong van de hoofdletter E (en F). Op de ronde hoek staat het wapen van hofleverancier, met daar onder het adres van de werkplaats: Amstel 18, 20 en 22.*
Algemeen Handelsblad, 7 juni 1876
Maar wat maakt riet zo hip in die dagen? Nou, naast allerlei rieten meubelen zijn veel andere creaties uit die tijd een soort van voorloper van plastic producten. Bijvoorbeeld kratten en bakken waren voorheen rieten manden. En, zoals je achter de ramen op de eerste etage ziet, maakt men ook elegante kinderwagens van het materiaal.
Reguliersbreestraat 2 en hoek Muntplein, rond 1912
De gebroeders Frederik en Lourens de Ridder hebben het vak geleerd van hun vader. Midden 19e eeuw starten zij hun bedrijf een stukje verderop in de straat. Men maakt naam met nieuwe producten en wint allerlei prijzen op tentoonstellingen. Een goede reden om in 1875 het pand op no. 2 over te nemen. Op display-borden op de rand van de pui staat dan Koninklijke fabriek van salon- en serre meubelen geschilderd. Ook op de lateibalken staat tekst en boven de ingang groots het wapen van hofleverancier.
Reguliersbreestraat, met rechts no. 2, rond 1900
De Telegraaf, 5 januari 1913
De noodzakelijke modernisering van de gevel in 1912 heeft echter meer gekost dan dat het opbrengt: niet veel later verhuist de winkel naar het magazijn aan de Amstel. Al snel wordt de ruimte hier verhuurd aan de Zuid Hollandsche Papierhandel (Z.H.P.), die voornamelijk behangpapier uit 's-Gravenhagen verkoopt. Alle kroonlijst stroken zijn daarvoor opnieuw beletterd.
Reguliersbreestraat 2 en hoek Muntplein, rond 1923
In de jaren dertig deelt men de begane grond in tweeën, want dat levert meer op. De pui aan de Reguliersbreestraat wordt tot net rechts van de ingang ingekort, helemaal links komt de voordeur naar de appartementen erboven. De entree van de nieuwe winkel aan het Muntplein komt in de ronde hoek. Links vestigt zich voor vele jaren parfumerie Apollo en rechts de sigarenwinkel van A.M. van Lookeren. Opvallend is, dat net als hun voorganger Z.H.P., deze twee firma's ook hun roots hebben in 's-Gravenhage.
Reguliersbreestraat 2, hoek Muntplein, 29 juli 1933
Reguliersbreestraat 2 en hoek Muntplein, 2024
De gevel van de eerste etage wordt in die dagen gebruikt voor reclame van de spiksplinternieuwe Electrofort winkel even verderop aan de Vijzelstraat 5: "Alle merken stofzuigers tegen ongelofelijk lage prijzen". Op de ronde hoek boven de ingang zit duidelijk een neon reclame van Van Houten's Cacao.
* Die werkplaats is in opdracht van de gebroeders De Ridder gebouwd in 1882 naar een ontwerp van architect J.L. Spinger.
> GRACHTENGORDEL - ZUID
ELDERS IN DE STAD
Klik bij beschrijving op de link en wandel langs het beletterde verhaal.
historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl;
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Grachtengordel - Zuid