Reguliersdwarsstraat 106: DE GARAGE VAN REMBRANDT
Ooit is het gebouwd als stal voor paarden en wagens van de elite, die in de herenhuizen aan de Herengracht woonden. Toen zij zich dat door bezettingen en oorlogen niet meer konden veroorloven, verhuurde men het aan kleine zelfstandigen. Bijvoorbeeld in 1889 aan de Gebroeders Paris uit Rotterdam. Zij hebben in die stad dan al 20 jaar een goed lopend bedrijf in meubeltransport en expeditie. Aardig wat jaartjes gebruiken zij deze ruimte voor opslag van waardevolle kasten, tafels, fauteuils, spiegels enzovoort.
Maar deze broers zijn al lang weer vertrokken wanneer in 1938 het pand stevig wordt verbouwd. Boven komen woningen, beneden komt de Rembrandt Garage. Die tekst wordt in reliƫf op de panelen boven de ingangen aangebracht in een toen populaire letter. Daarvan is bijvoorbeeld de B alleen links breed, net als de A, die dat normaal aan de rechterkant is.
Op de oude foto staat in het midden de naam C. Gijzenberg in eenzelfde letter. Het verwijst naar Cornelis Gijzenberg die er met zijn gezin sinds de opening van het bedrijf op de eerste verdieping woont. Zijn zoon Pieter neemt de zaak in 1963 over, want vader is dan op 57-jarige leeftijd overleden. Waardoor is niet duidelijk, maar we weten allemaal dat automonteurs in die dagen graag een sigaretje paften in de daarbovenop niet al te frisse werkplek.
Pieter wordt naast monteur ook Fiat dealer en pakt dat praktisch aan: hij geeft rijles in dat merk auto. Maar eind jaren zestig is het hier voorbij voor de Gijzenbergers. Dat komt vooral doordat de garage een hele tijd niet bereikbaar is. Dit deel van de Reguliersdwarsstraat ligt dan in verband met onderhoud heel lang open. Zij verhuizen uiteindelijk naar het luchtigere Nederhorst Den Berg, net onder Weesp.
De garage wordt nog wel overgenomen door anderen, maar al snel is de ruimte weer in gebruik waarvoor die ooit bedoeld was: een exclusieve stalling. Ditmaal voor luxe auto's van grote ondernemers die hun kantoor hebben in die sjieke panden aan de Herengracht.
> GRACHTENGORDEL - ZUID
ELDERS IN DE STAD
Klik bij beschrijving op de link en wandel langs het beletterde verhaal.
historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; reguliers.net
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Grachtengordel - Zuid